Hyppää pääsisältöön

Ekokeksijä Raimo Flink

Raimo Flinkin mukaan keksijä on tyytymätön ihminen, joka ei hyväksy puutteita, vaan ryhtyy etsimään niihin ratkaisuja.

Ekologia on keskeinen osa Flinkin keksintöjen filosofiaa. Ekokeksijä-titteliä hän sanoo alkaneensa käyttää itse. Samalla tavalla kuin lääkäreillä on omat erikoistittelinsä kuten hammaslääkäri on myös keksijöillä omat lohkonsa.

Raimo Flink kuvaa keksijän aivojen prosessia vanhan tietokoneen eräajoksi. Aivot hoitavat eräajoa öisin, ja aamulla saattaa olla uusi idea syntynyt.

Rikasta keksijää Flink ei kerro tavanneensa, mutta Bill Gates voisi kuulemma olla sellainen.

Flink esittelee ohjelmassa keksinnöistään mm. selkäystävällisen porkkanapenkin, köynnöskiinnittimen, hajuttoman puuceesäiliön sekä monitoimikompostorin.

Keksijä on hakenut viimeksi mainitulle patentin, mutta hän myös esittelee monitoimikompostorinsa idean ohjelmassa. Ideana on säilöä kompostin ruokajäte muoviputkeen, jotta rotat eivät pääse siihen käsiksi. Viilloitetussa putkessa syntyy tunkiolierokanta, joka samalla lannoittaa koko kompostia.

Viillollinen putki toimii Flinkin mukaan myös puuceen alle pantavassa saavissa. Neste kerääntyy kanisteriin, jossa se on helppo kantaa pois.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto