Hyppää pääsisältöön

Hausmylly feat. Marjorie

90-luvun alun menestyneimpiin kuuluva dancepop-yhtye esiintyy hyväntekeväisyyskonsertissa ilman taustanauhaa.

Tietolaatikko

Hausmylly: Enzo (Hannu Pulkkinen), Micky (Mika Kauppinen) Drome (Jari Karjalainen)ja Psycko(Pekka Mykkänen).

Kaikki loppuu (Hog /pseud / (säv, sov). Enzo /pseud / (san).)

Sut varastaa mä aion (Drome, Jason /pseud / (säv, sov). Pennanen, Pasi (säv). Lowland, Peter /pseud / (sov). Sorjonen, Pasi (san).

Hausmylly perustettettin vuonna 1989 Viitasaarella, ja se nousi listojen kärkeen jo seuraavana vuonna Schysteemi -esikoissinglellään. Sittemmin tanssilattioita täyttivät muiden muassa kappaleet Se musta mies, Leikki ja Ikävä lokakuu.

2000-luvulla yhtye yritti paluuta ensin alkuperäisellä kokoonpanolla ja sitten aivan uudella ryhmällä, mutta hajosi keskinäisiin riitoihin.

Heli Nevakareen haastattelussa vuonna 1991 yhtye väittää tekevänsä suurimman osan keikostaan livenä. Syyn menestykseen tanssipaikoilla ja myyntitilastoissa Hausmyllyn pojat uskovat löytyvän kappaleiden sanoituksista: "Pikkutuhmat luritukset menevät kansaan".

Teksti: Emilia Kemppi

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto