Hyppää pääsisältöön

Waltari piti hämmentämisestä

Mika Waltarin mukaan nimetty Waltari-yhtye oli 90-luvun alussa suomalaisen metallimusiikin vientitoiminnan päänavaaja Keski-Euroopan markkinoilla.

Tietolaatikko

Fuckadelican Garden. Säv. Kari Hatakka - Sauli Suomalainen, san. Hatakka, sov. Waltari.
Pala leipää. Säv. ja san. Kari Hatakka, sov. Hatakka - Jari Lehtinen.

Waltari perustettiin keväällä 1986. Sen punkkia ja progea yhdistelevä musiikki herätti lähinnä hämmennystä, mutta bändiä johtava Kärtsy Hatakka ei antanut sen häiritä itseään.

Yhtye järjesti itselleen keikkoja pyörittämällä omaa klubiaan. Waltari sai speed metal -tartunnan, ja lopulta sen musiikki oli värikäs yhdistelmä heviä, räppiä, funkkia, hardcorea ja vaikka valssinrämpytystä. Bändin omalaatuisuutta lisäsi, että sen ohjelmistoon kuului niin suomen- kuin englanninkielisiä kappaleita.

Ensimmäisen äänitteensä Waltari maksoi itse, mutta sinnikäs Hatakka löysi bändilleen viimein levy-yhtiönkin. Seuraava askel oli kiertää pitkin Berliiniä levittämässä sanaa oudosta suomalaisbändistä; kotiin tultuaan Hatakka sai kuulla saksalaisen yhtiön haluavan tehdä sopimuksen Waltarin levyn julkaisusta.

Waltari nousi keskieurooppalaisten metallifanien suurempaan suosioon kuin kotimaassaan. Yhdysvalloissa se teki vain vuosina 1997-98 muutamia keikkoja.

Bändi rikkoi rajoja vuonna 1995 ensiesitetyllä sinfonialla "Yeah! Yeah! Die! Die! Death Metal Symphony in Deep C", jonka toteutuksessa oli mukana Avanti-orkesteri. Syksyllä 1999 sai ensi-iltansa Evangelicum, Kansallisoopperan ensimmäinen rockbändiltä tilaama näyttämöteos. Vuonna 2001 Waltarin toiminta taukosi joksikin aikaan, mutta bändi on melkein koko 2000-luvun jatkanut levytyksiä ja esiintymisiä niin Suomessa kuin muualla Euroopassa.

Oheiset esitykset on taltioitu Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen ja Elävän musiikin yhdistyksen järjestämästä itsenäisyyspäivän nuorisotapahtumasta Nokian Kaapelitehtaalla 1992.

Teksti: Jukka Lindfors