Hyppää pääsisältöön

Boycottilla oli iso isku

Boycott, keulakuvinaan punatukkainen Tommi Läntinen ja kitaristi Ari "Hombre" Lampinen, oli turkulaisen rockin vientitoivo 1980-luvulla. Vuonna 1987 Yle tallensi tuoretta bändiä Elmujen liiton itsenäisyyspäivän juhlassa Helsingin jäähallissa. Artikkeliin on myös koottu yhtyeen musiikkividoeoita vuosien varrelta Ylen ohjelmista.

Vuonna 1987 perustettua yhtyettä johtivat Tommi Läntinen ja kitaristi Ari "Hombre" Lampinen. Läntisen jo noin kymmenen vuoden mittaiseen bändihistoriaan kuuluivat mm. Tom Dozen-, Fabrics- ja Rin Tin Tin-kokoonpanot.

Boycott valittiin vuoden yhtyeeksi niin Rumban kuin Soundinkin lukijaäänestyksissä. Se vetosi kaikkiin, jotka olivat kyllästyneet viileään helsinkiläiseen postmodernismiin ja halusivat rockilta isoa iskua ja kunnon kukkoilua.

Boycott tähtäsi isoille areenoille ja siksi se pyrki ajattelemaan isosti. Keikoilla bändiä säesti parhaimmillaan nelimiehinen puhallinsektio, ja Läntisen lavatyöskentely oli stadiontyyliä.

Bändi kävi Kaliforniassa levyttämässä ja muutamilla keikoilla, mutta pysyvämpää jalansijaa se ei suuresta lännestä saanut. Toisin oli idässä: Neuvostoliiton valtiollinen levy-yhtiö myi lisenssillä noin parikymmentätuhatta Boycott-albumia.

Voimakaksikko akustisesti livenä ja yhtyeineen musiikkivideoilla

Rockstopin kesäohjelmassa tavattiin vuonna 1990 Boycottin perustajakaksikko, jotka esittivät studiossa tunnelmallisia bluessävelmiä. Erikoisjakson kappalelistana kuultiin juurimusiikista: Trouble in Mind, As the Years Go Passing By, Low Road, Ain't No Love sekä I Just Wanna Make Love To You. Akustisen musiikin lisäksi katseltiin valokuvia Läntisen ja Lampisen lapsuudesta sekä kuunneltiin heidän henkilökohtaisia muistojaan lapsuudesta alkaen.

1980- ja 90-lukujen taitteessa suurimpaan suosioonsa kohonnut Boycott nähtiin bändin perustamisvuonna osana Hittimittaria ja ehkä tunnetuimmalla esityksellään, coverilla amerikkalaisen The Knack -yhtyeen hitistä My Sharona (1979). Hittimittarin juontajan Mikko Alatalon mukaan sovitus oli esimerkki ajalle ominaisesta "power rockista".

Heti seuraavana vuonna Boycott teki Rockstop-debyyttinsä ja tuolloin Suomen rokkiyleisölle esiteltiin yhtyeen basistin Matti Maijasen säveltämä When The Wind Blows. Kappale julkaistiin samana vuonna Boycottin toisella studiolevyllä No!.

Erikoislaatuinen cover-muunnelma bändiltä kuultiin Rockstopissa vuonna 1992. Amerikkalaislaulaja Jim Morrisonin muistojaksoon sovitettiin kutufunkin ja reggaen välillä tasapainotteleva Touch Me, joka oli yksi The Doors -yhtyeen tunnetuimmista kappaleista.

Elävän arkiston koosteen päättää balladimainen Giving It All Up For Love -musiikkivideo, joka esitettiin vuonna 2008 Musiikki-tv:n klassikkojaksossa. Kappale julkaistiin levyllä Lightning Strikes Back! jo vuonna 1990.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto