Hyppää pääsisältöön

Kiimingin radiomaston räjäytys

Yleisradio räjäytti Kiimingin radiomaston syyskuussa 1994. Vanha masto olisi vaatinut kalliita huoltotoimenpiteitä, ja se sijaitsi väärässä paikassa.

Vanha 323-metrinen radiomasto sijaitsi Kiimingin kirkonkylän tuntumassa, mikä oli epäedullinen sijainti Yleisradion signaalien kokonaiskattavuutta ajatellen.

Sijainti muutettiin kauemmas rannikosta kohti sisämaata. Uusi 326-metrinen radiomasto rakennettiin 12 kilometrin päähän kirkonkylästä.

Syyskuun loppupuolella 1994 suoritetussa räjäytyksessä olivat mukana Puolustusvoimien pioneerit, jotka harjoittelivat mastojen kaatamista. Paikalla oli paljon myös eri mastojen kaatamisesta kiinnostuneita tahoja, tarkkailemassa mm. kuinka suuri turva-alue maston kaatumisen tarvitaan.

Räjäytysoperaatiossa heikennettiin aluksi levyjä, joissa harusankkurit olivat kiinni. Sen jälkeen levyt räjäytettiin.

Monet paikalla olleet kisasivat, kuka arvaa kuinka paljon masto siirtyy kiinnityskohdastaan. "Hyppy" oli viiden kuuden metrin luokkaa.

Radiomastot ovat edelleen käytössä 2000-luvulla, mutta valokuitukaapeli on yhä merkittävämpi osa Suomen tv- ja radiosignaalijärjestelmää. Jos kuitu katkeaa, radiomastot ovat tärkeä osa suomalaista kriisiviestintää tärkeimpien tv- ja radiokanavien osalta.

Sota-aikana radiomastoja käyttävät myös Puolustusvoimat.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto