Hyppää pääsisältöön

Kiimingin radiomaston räjäytys

Yleisradio räjäytti Kiimingin radiomaston syyskuussa 1994. Vanha masto olisi vaatinut kalliita huoltotoimenpiteitä, ja se sijaitsi väärässä paikassa.

Vanha 323-metrinen radiomasto sijaitsi Kiimingin kirkonkylän tuntumassa, mikä oli epäedullinen sijainti Yleisradion signaalien kokonaiskattavuutta ajatellen.

Sijainti muutettiin kauemmas rannikosta kohti sisämaata. Uusi 326-metrinen radiomasto rakennettiin 12 kilometrin päähän kirkonkylästä.

Syyskuun loppupuolella 1994 suoritetussa räjäytyksessä olivat mukana Puolustusvoimien pioneerit, jotka harjoittelivat mastojen kaatamista. Paikalla oli paljon myös eri mastojen kaatamisesta kiinnostuneita tahoja, tarkkailemassa mm. kuinka suuri turva-alue maston kaatumisen tarvitaan.

Räjäytysoperaatiossa heikennettiin aluksi levyjä, joissa harusankkurit olivat kiinni. Sen jälkeen levyt räjäytettiin.

Monet paikalla olleet kisasivat, kuka arvaa kuinka paljon masto siirtyy kiinnityskohdastaan. "Hyppy" oli viiden kuuden metrin luokkaa.

Radiomastot ovat edelleen käytössä 2000-luvulla, mutta valokuitukaapeli on yhä merkittävämpi osa Suomen tv- ja radiosignaalijärjestelmää. Jos kuitu katkeaa, radiomastot ovat tärkeä osa suomalaista kriisiviestintää tärkeimpien tv- ja radiokanavien osalta.

Sota-aikana radiomastoja käyttävät myös Puolustusvoimat.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit