Hyppää pääsisältöön

Mansikkapaikka

Ohjelmassa seurataan elämää suonenjokelaisella mansikkatilalla kesän kuumimpaan aikaan heinäkuussa vuonna 2000. Saadaanko mansikkasato korjattua? Mitä mansikkamaa merkitsee suomalaisille, venäläisille ja virolaisille poimijoille?

Mansikkatilan perhe puurtaa jo alkukeväästä mansikkapelloilla, todellinen työ kuitenkin alkaa, kun mansikanpoimijat saapuvat tilalle. Lähes viidenkymmenen poimijan majoittamien ja ruokkiminen vaatii veronsa. Varsinkin, kun suurin osa poimijoista tulee Venäjältä ja Virosta ei yhteentörmäyksiltäkään aina vältytä. Kulttuurieroista huolimatta mansikkatilan väki on kuin yhtä suurta perhettä.

Rankan työrupeaman lomassa päästään rentoutumaan mansikkakarnevaaleille. Suonenjoen Mansikkajuhlat ovat Suomen vanhimpia kesätapahtumia. Ensimmäiset karnevaalit järjestettiin vuonna 1970. Vuoden 2010 Mansikkakarnevaalit oli järjestyksessään jo 40. tapahtuma. Karnevaalien ohjelma alkaa perinteisesti karnevaalikulkueella, juhlilla on esiintyjiä, torikojuja ja tietekin mansikkaa kaikissa mahdollisissa eri muodoissa.

Kesällä 2000 Suonenjoella kaikkiaan 175 maatilaa viljeli mansikkaa, jota saatiin kerättyä 2 miljoonaa kiloa. Poimijoita seudulla oli yli 4000.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit