Hyppää pääsisältöön

Kankkulan kaivolla – miten ohjelma sai alkunsa

Vuosina 1958–1970 radiossa esitetty Kankkulan kaivolla syntyi kahden ajanvietetoimittajan Antero Alpolan ja Aune Ala-Tuuhosen kynästä. Suositun radiohupailun aihepiirien keskiössä oli maaltamuutto ja kaupungistuminen.

Toimittaja Risto Lasila haastattelee näyttelijä Eija Inkeri Kockia, joka esiintyi taiteilijanimellä Eija Inkeri 1960- ja 1970-luvuilla suositussa radion viihdeohjelmasarjassa Kankkulan kaivo. Eija Inkerin roolihahmo sarjassa oli nimeltään Neulasen Manta. Haastattelussa Eija Inkeri muistelee Kankkulan kaivon tekemistä ja tekijöitä.

Tutkija Paavo Oinonen kertoo vuonna 1958 Yleisradiossa alkaneesta ohjelmasarjasta. Kankkulan kaivolla saattoi olla kuulijoilleen rituaali, jolla ympärillä tapahtuvia muutoksia voitiin hallita nauraen.

Seitsemänkymmentäluvun alkuun saakka jatkunut ohjelma oli suosionsa huipulla vuosina, jolloin suomalaiset alkoivat siirtyä suurin joukoin kaupunkeihin. Kankkulan maaseutu oli karnevalisoitu näyttämö, jossa paikkakunnan ihmiset kohtasivat nykyaikaisen median ja kulttuurin ilmiöitä. Kylänväellä oli jo toinen jalka kaupungissa, mutta silti he kummeksuivat ja ihastelivat modernia elämää.

Kankkulan kaivolla -ohjelmia on julkaistu kokonaisina ja pysyvästi kuunneltaviksi Yle Areenaan.

Kommentit