Hyppää pääsisältöön

Tuomari Nurmio: Valo yössä

Valo yössä oli Tuomari Nurmion läpimurtohitti, jonka Peter von Bagh toukokuussa 1979 julisti Suomen uudeksi kansallislauluksi.

Tietolaatikko

Valo yössä. Säv. ja san. Hannu Nurmio.
YLE Tallennemyynti julkaisi Hotelli Voodoo -elokuvan dvd:nä marraskuussa 2010.

Valo yössä -kappaleen alkumuoto oli Hämäläis-Osakunnan lehdessä ilmestynyt runo Juopon reissu. Sen yhtenä innoituksen lähteenä oli runoilija Lauri Viita legendaarisine taksiajeluineen.

Levy-yhtiö Love Recordsissa laulun tekstiä pidettiin alkuun liian kirjallisena, mutta se hyväksyttiin kuitenkin Nurmion esikoissinglen b-puoleksi.

Syksyn sävel -kilpailuun esitys ei kelvannut, mutta kun se keväällä 1979 julkaistiin, siitä tuli suurmenestys. Valo yössä piti toukokuusta alkaen hallussaan levymyyntitilaston ykkössijaa kolmen kuukauden ajan ja teki Nurmiosta hetkeksi aikaa suomalaisten ykkössuosikin.

Kappale on historiansa aikana kokenut monia muodonmuutoksia. Alkuun sitä oli kokeiltu jenkkaversiona. Menestyssinglellä teos oli muuntunut meneväksi haitariswingiksi, mutta Nurmion esikoisalbumille siitä tehtiin rautalankatyylinen twist-versio.

Hugry Tribal Marching Bandin kanssa Nurmio äänitti Radiomafialle vuonna 1992 torviorkesterisovituksen, jota käytettiin myös tv-elokuvassa Hotelli Voodoo. Vuonna 2006 kappaleesta tehtiin vielä argentiinalaisvaikutteinen milongaversio levylle Tangomanifesti.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto