Hyppää pääsisältöön

Tuomari Nurmio: Valo yössä

Valo yössä oli Tuomari Nurmion läpimurtohitti, jonka Peter von Bagh toukokuussa 1979 julisti Suomen uudeksi kansallislauluksi.

Tietolaatikko

Valo yössä. Säv. ja san. Hannu Nurmio.
YLE Tallennemyynti julkaisi Hotelli Voodoo -elokuvan dvd:nä marraskuussa 2010.

Valo yössä -kappaleen alkumuoto oli Hämäläis-Osakunnan lehdessä ilmestynyt runo Juopon reissu. Sen yhtenä innoituksen lähteenä oli runoilija Lauri Viita legendaarisine taksiajeluineen.

Levy-yhtiö Love Recordsissa laulun tekstiä pidettiin alkuun liian kirjallisena, mutta se hyväksyttiin kuitenkin Nurmion esikoissinglen b-puoleksi.

Syksyn sävel -kilpailuun esitys ei kelvannut, mutta kun se keväällä 1979 julkaistiin, siitä tuli suurmenestys. Valo yössä piti toukokuusta alkaen hallussaan levymyyntitilaston ykkössijaa kolmen kuukauden ajan ja teki Nurmiosta hetkeksi aikaa suomalaisten ykkössuosikin.

Kappale on historiansa aikana kokenut monia muodonmuutoksia. Alkuun sitä oli kokeiltu jenkkaversiona. Menestyssinglellä teos oli muuntunut meneväksi haitariswingiksi, mutta Nurmion esikoisalbumille siitä tehtiin rautalankatyylinen twist-versio.

Hugry Tribal Marching Bandin kanssa Nurmio äänitti Radiomafialle vuonna 1992 torviorkesterisovituksen, jota käytettiin myös tv-elokuvassa Hotelli Voodoo. Vuonna 2006 kappaleesta tehtiin vielä argentiinalaisvaikutteinen milongaversio levylle Tangomanifesti.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto