Hyppää pääsisältöön

Tuomari Nurmio: Valo yössä

Valo yössä oli Tuomari Nurmion läpimurtohitti, jonka Peter von Bagh toukokuussa 1979 julisti Suomen uudeksi kansallislauluksi.

Tietolaatikko

Valo yössä. Säv. ja san. Hannu Nurmio.
YLE Tallennemyynti julkaisi Hotelli Voodoo -elokuvan dvd:nä marraskuussa 2010.

Valo yössä -kappaleen alkumuoto oli Hämäläis-Osakunnan lehdessä ilmestynyt runo Juopon reissu. Sen yhtenä innoituksen lähteenä oli runoilija Lauri Viita legendaarisine taksiajeluineen.

Levy-yhtiö Love Recordsissa laulun tekstiä pidettiin alkuun liian kirjallisena, mutta se hyväksyttiin kuitenkin Nurmion esikoissinglen b-puoleksi.

Syksyn sävel -kilpailuun esitys ei kelvannut, mutta kun se keväällä 1979 julkaistiin, siitä tuli suurmenestys. Valo yössä piti toukokuusta alkaen hallussaan levymyyntitilaston ykkössijaa kolmen kuukauden ajan ja teki Nurmiosta hetkeksi aikaa suomalaisten ykkössuosikin.

Kappale on historiansa aikana kokenut monia muodonmuutoksia. Alkuun sitä oli kokeiltu jenkkaversiona. Menestyssinglellä teos oli muuntunut meneväksi haitariswingiksi, mutta Nurmion esikoisalbumille siitä tehtiin rautalankatyylinen twist-versio.

Hugry Tribal Marching Bandin kanssa Nurmio äänitti Radiomafialle vuonna 1992 torviorkesterisovituksen, jota käytettiin myös tv-elokuvassa Hotelli Voodoo. Vuonna 2006 kappaleesta tehtiin vielä argentiinalaisvaikutteinen milongaversio levylle Tangomanifesti.

Teksti: Jukka Lindfors