Hyppää pääsisältöön

Tieto John Lennonin murhasta nousi maailman ykkösuutiseksi

john lennon
John Lennon viikkoa ennen kuolemaansa (1980). john lennon Kuva: AP Graphics Bank

Vuoden 1980 joulukuun kahdeksannen jälkeen ei maailma enää ollut entisellään. John Lennon oli kuollut luoteihin, jotka oli ampunut hänen psyykkisesti sairas faninsa.

Suomessa ja muualla Euroopassa shokkiuutinen kuultiin aikaeron vuoksi tuoreeltaan heti aamu-uutisissa. Lennonin kotimaassa Britanniassa tieto kuolemasta oli ykkösuutinen.

"Täällähän Beatles-kappaleet ovat muuttuneet jo liki kansanlauluiksi ja muuallakin maailmassa niitä soitetaan kaiken aikaa", kommentoi Erkki Toivanen Lontoosta.

Lennon kuoli entisen faninsa luoteihin

Syksyllä 1980 oli 40-vuotias Lennon vastikaan palannut julkisuuteen viiden vuoden hiljaiselon jälkeen. Mieli oli optimistinen: välit entisiin bändikavereihin olivat jälleen kunnossa, uutta musiikkia oli takataskussa ja perhe-elämäkin oli seesteistä. Comeback-albumi Double Fantasyn jälkeen hän vetäytyi saman tien äänittämään seuraavaa levyä. Sen jälkeen oli aikeena lähteä kiertueelle.

Joulukuun kahdeksantena vuonna 1980 studiosta kotiin palatessaan odotti hänen entinen faninsa, 25-vuotias Mark Chapman, häntä porttikäytävän varjossa. Miehet olivat tavanneet jo aiemmin päivällä, jolloin Chapman oli pyytänyt Lennonilta nimikirjoituksen. Lennonin käveltyä hänen ohitseen noin klo 22.49 huusi Chapman hänelle "Mister Lennon?". Kun Lennon kääntyi, ampui Chapman viisi luotia häntä kohti. Chapman pidätettiin teosta tuoreeltaan. Lennon kiidätettiin Rooseveltin sairaalaan, missä hän menehtyi verenhukkaan.

Chapman tuomittiin teosta elinkautiseen vankeuteen, josta olisi mahdollista anoa pääsyä vapauteen 20 vuoden kuluttua. Hän on hakenut vapautta 11 kertaa, anomus on hylätty joka kerran, viimeksi vuonna 2020.

Lennonin leski Yoko Ono on toistuvasti ilmaissut vastustavansa Chapmanin vapauttamista. Chapman puolestaan on toistuvasti ilmaissut katuvansa tekoaan. Motiivikseen hän on kertonut halun tulla kuuluisaksi. Vuonna 2010 tehdyssä haastattelussa hän totesi tulleensa vain murhaajaksi. Lennonin lisäksi Chapman on kertonut suunnitelleensa mm. Elizabeth Taylorin murhaamista.

Kuolinviesti jätti varjoonsa kaikki muut tapahtumat― Erkki Toivanen

Lue lisää:

John Lennonin haastattelu 1965

Beatles-yhtyeen älypää ja toinen lauluntekijä John Lennon saatiin vuonna 1965 Yleisradion Kaleidoskooppi-ohjelman haastateltavaksi Help-elokuvan filmauksen aikaan.

Lue lisää:

John Lennon sohvalla. Kuva Rockstopin erikoisjaksosta 1988.

John Lennonin elämä ja vain elämä

Marraskuussa vuonna 1988 lähetetty Rockstopin erikoisjakso omistettiin kokonaisuudessaan John Lennonille (1940–1980). Artikkelista löytyy myös Lennonin haastattelu vuodelta 1965.

Lue lisää:

Beatles Ylen haastattelussa 1965

"Nyt seuraa oikea jymy-yllätys", Kaleidoskooppi-ohjelma lupasi toukokuussa 1965: huippusuositut Beatle-pojat oli saatu erikoishaastatteluun Lontoossa.

Lue lisää:

Olipa kerran Beatles kertoi 1960-luvun suosituimman bändin tarinan

Vuonna 1980 radioitu Jake Nymanin ja Timo Kanervan kuunnelma Olipa kerran Beatles kertoi 1960-luvun suosituimman rockyhtyeen tarinan.

Lue lisää:

Niilo Wälläri johtaa Ylioppilaskunnan Laulajia.

Beatles taipui Suomessa jopa humpaksi

Vuonna 1970 kuopattu The Beatles on kautta vuosikymmenten jaksanut innoittaa myös mitä erilaisimpia ja odottamattomimpia suomalaisartisteja. Beatles-biisejä on väännetty meillä niin jazzin, konserttimusiikin, torvisoiton kuin humpankin muottiin.

Keskustele