Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Mika Myllyaho

"Olin pikkupoikana valtavan kiinnostunut autoista ja moottoripyöristä ja minusta pitikin tulla mekaanikko tai insinööri", sanoo Kansallisteatterin uusi pääjohtaja, ohjaaja Mika Myllyaho.

Myllyaho ehti valmistua teknikoksi, mutta ei ole tehnyt päivääkään teknikon töitä. Myllyaho teki opettajan sijaisuuksia ja vapaa-aika kului kitaraa soittaessa ja lyhytelokuvia väsäillessä. Samalla teatteri veti miestä yhä enemmän puoleensa. Myllyaho perusti oman nukketeatterin, kävi Lahden kansanopiston näyttelijälinjan ja pääsi Teatterikorkeakouluun ohjaajalinjalle.

"Teakissa minulle valkeni lopullisesti, että teatteri ja ohjaaminen todellakin on minun juttuni ja olihan äärimmäisen hienoa kun minut ja ohjaaja Esa Leskinen pyydettiin suoraan koulun penkiltä Ryhmäteatterin vetäjiksi." Myllyaho ehti toimia reilut kymmenen vuotta helsinkiläisen Ryhmäteatterin taiteellisena johtajana, kunnes häntä pyydettiin uuteen virkaan, Kansallisteatterin pääjohtajaksi. Mika Myllyaho aloitti työnsä Suomen suurimman teatteritalon johtajana elokuussa 2010.

Teksti: Marko Gustafsson

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto