Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Mika Myllyaho

"Olin pikkupoikana valtavan kiinnostunut autoista ja moottoripyöristä ja minusta pitikin tulla mekaanikko tai insinööri", sanoo Kansallisteatterin uusi pääjohtaja, ohjaaja Mika Myllyaho.

Myllyaho ehti valmistua teknikoksi, mutta ei ole tehnyt päivääkään teknikon töitä. Myllyaho teki opettajan sijaisuuksia ja vapaa-aika kului kitaraa soittaessa ja lyhytelokuvia väsäillessä. Samalla teatteri veti miestä yhä enemmän puoleensa. Myllyaho perusti oman nukketeatterin, kävi Lahden kansanopiston näyttelijälinjan ja pääsi Teatterikorkeakouluun ohjaajalinjalle.

"Teakissa minulle valkeni lopullisesti, että teatteri ja ohjaaminen todellakin on minun juttuni ja olihan äärimmäisen hienoa kun minut ja ohjaaja Esa Leskinen pyydettiin suoraan koulun penkiltä Ryhmäteatterin vetäjiksi." Myllyaho ehti toimia reilut kymmenen vuotta helsinkiläisen Ryhmäteatterin taiteellisena johtajana, kunnes häntä pyydettiin uuteen virkaan, Kansallisteatterin pääjohtajaksi. Mika Myllyaho aloitti työnsä Suomen suurimman teatteritalon johtajana elokuussa 2010.

Teksti: Marko Gustafsson