Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Mika Myllyaho

"Olin pikkupoikana valtavan kiinnostunut autoista ja moottoripyöristä ja minusta pitikin tulla mekaanikko tai insinööri", sanoo Kansallisteatterin uusi pääjohtaja, ohjaaja Mika Myllyaho.

Myllyaho ehti valmistua teknikoksi, mutta ei ole tehnyt päivääkään teknikon töitä. Myllyaho teki opettajan sijaisuuksia ja vapaa-aika kului kitaraa soittaessa ja lyhytelokuvia väsäillessä. Samalla teatteri veti miestä yhä enemmän puoleensa. Myllyaho perusti oman nukketeatterin, kävi Lahden kansanopiston näyttelijälinjan ja pääsi Teatterikorkeakouluun ohjaajalinjalle.

"Teakissa minulle valkeni lopullisesti, että teatteri ja ohjaaminen todellakin on minun juttuni ja olihan äärimmäisen hienoa kun minut ja ohjaaja Esa Leskinen pyydettiin suoraan koulun penkiltä Ryhmäteatterin vetäjiksi." Myllyaho ehti toimia reilut kymmenen vuotta helsinkiläisen Ryhmäteatterin taiteellisena johtajana, kunnes häntä pyydettiin uuteen virkaan, Kansallisteatterin pääjohtajaksi. Mika Myllyaho aloitti työnsä Suomen suurimman teatteritalon johtajana elokuussa 2010.

Teksti: Marko Gustafsson

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto