Hyppää pääsisältöön

Avuksi lapsiperheen arkeen

Diabetesavustajana koira

Goxy on vuoden vanha musta labradorinnoutajanarttu. Ei kuitenkaan mikä tahansa koira, vaan siitä on tarkoitus tulla Suomen ensimmäinen diabetesta sairastavan henkilön avustajakoira. Goxy syntyi Avustajakoira ry:n koulutuskeskuksessa Axxell Brusabyn ammattioppilaitoksella Kemiössä pentueeseen, josta on tarkoitus kouluttaa myös muita avustajakoiria.

- Goxy on käynyt läpi avustajakoiran perusharjoituksia ja tarkoitus on aloittaa hajun tunnistus heti, kun saadaan oikeat hajut meille käyttöön. Vuoden päästä Goxy olisi toivottavasti valmis työhönsä, esittelee koulutettavaansa avustajakoirakouluttaja Reetta Mikkonen.

Mestarihaistaja

Hypokoira opetetaan reagoimaan tuoksuun, joka ihmisestä erittyy kun hänen verensokerinsa on matalalla.

YLE Akuutti- Koira haistaa ihmisestä erilaisia asioita, koiran hajuaisti on ihan uskomaton. Meidän pitää vain löytää sieltä se oikea asia, joka koiran kuuluu ilmaista. Silloin kun ihmisen verensokeri laskee, tulee siitä tietty tuoksu. Yleensä ihmisellä tulee hiki pintaan ja lihakset jäykistyvät. Hengityksestä tulee kaikkein selkeimmin tuoksu, jonka koira haistamalla ilmaisee, kuvailee Mikkonen.

Koiran taito aistia verensokerin lasku havaittiin, kun itse diabetesta sairastava kouluttaja huomasi koiran poikkeavan käytöksen tietyissä tilanteissa. Kun hän sitten on mennyt mittaamaan verensokerin, on hän huomannut yhteyden koiran käyttäytymisen ja verensokerin laskun välillä. Syystä tai toisesta koira on ilmoittanut, että verensokeri on matalalla.

Koulutuksessa koirat tutustuvat tuoksunäytteisiin ja ne palkitaan hypotuoksuihin reagoimisesta. Vähitellen koirat reagoivat tuoksuihin yhä useammin. Jotta reagointiherkkyys pysyisi yllä, täytyy tuoksuja olla koiran ulottuvilla ja niihin reagoimisesta tulee palkita.

Hypokoira työssä 24/7

Hypokoiraksi ei käy minkälainen koira tahansa, vaan siltä vaaditaan tiettyjä ominaisuuksia.

- Koira joutuu olemaan vuorokaudessa töissä 24 tuntia, kun ei koskaan tiedä milloin se verensokeri laskee. Koira ei saa olla sellainen, joka stressaantuisi siitä. Sen on osattava myös levätä silloin kun kaikki on hyvin, mutta se ei saa myöskään olla niin unelias tai laiska, että se jättää ilmaisematta koska sitä ei huvita, Mikkonen selittää.

Goxy saa oman perheen

Goxya koulutetaan parhaillaan avustajakoiraksi helsinkiläiseen Klefströmin perheeseen, jossa sen tehtävänä tulee olla lähinnä lapsen tukena. Perheessä on kaksi ykköstyypin diabeetikkoa. Äiti Susanna Klefström sairastui diabetekseen 19-vuotiaana ja 8-vuotias Emil-poika kahden vuoden ikäisenä.

YLE AkuuttiHypokoirasta Klefströmit kuulivat ensimmäisen kerran vieraillessaan viime kesänä Yhdysvalloissa. Täkäläisessä perheessä oli hypokoira lapsen turvana.

- Perheen äiti pystyy nyt ensimmäistä kertaa nukkumaan kokonaisia öitä. Vanhemmat olivat aiemmin joka yö heränneet mittaamaan verensokereita. Nyt he kuitenkin luottivat siihen, että koira herättää yöllä jos matala yllättää, Susanna Klefström kertoo.

Palattuaan Suomeen Susanna Klefström ryhtyi selvittämään hypokoiran koulutusmahdollisuuksia soittelemalla työkoiria kouluttaville tahoille. Avustajakoirayhdistyksen koulutuskeskuksessa asiasta innostuttiin.

- Emil on jo 9-vuotias, kun Goxy meille muuttaa. Varmaankin hän tulee koulusta kotiin yksin ja on mukavaa, että siellä on joku vastassa odottamassa. Eihän se toki korvaa ollenkaan näitä mittauksia. Me mittaamme verensokerin aina ennen ruokailua ja ennen nukkumaanmenoa. Vielä yölläkin mittaan verensokerin ennen kuin itse menen nukkumaan. Ei se muuta hoitoa millään tavalla, mutta se on lisä. Kun Emil enemmän ja enemmän liikkuu itsekseen ulkona kavereitten kanssa, niin koira on mukana ilmaisemassa, jos Emil ei itse siinä leikin temmellyksessä matalia verensokereita huomaa,  Susanna Klefström kuvailee.

Hypokoira tukee itsenäisyyttä

Emilillä on insuliinipumppu, jota hän on aivan viime aikoina alkanut käyttää itsenäisemmin. Vaikka pumppu on hyvä apuväline heilahteleviin verensokereihin, on äidistä kuitenkin turvallista ajatella, että vielä on koira apuna jos jokin kaikesta huolimatta menee pieleen.

YLE Akuutti- Koira pystyy haistamaan ja ilmaisemaan matalan verensokerin jo hyvissä ajoin ennen kuin ihmiselle tulee hypotunne. Kun syö siinä vaiheessa hiilihydraatteja, verensokeri ei pääsekään putoamaan liian alas, Susanna kuvailee.

Koiran valinnassa on pitänyt ottaa huomioon se, että se on tulossa lapselle.

- Koiran hallittavuus on tärkeää, jotta lapsi tulee pärjäämään sen kanssa. Koira osaa kulkea nätisti remmissä vieressä, ei vedä eikä räyhää, Reetta Mikkonen toteaa ja viskaa lattialle pienen pussukan.

- Goxylle voisi olla sellainen tehtävä tulevaisuudessa, että kun tällä pojalla verensokeri laskee niin Goxy hakisi pussukan, jossa verensokerin mittaustarvikkeet ovat.

Tavoitteena on, että Goxy toimii oma-aloitteisesti silloin kun verensokeri on laskemassa. Tällöin se on tukena myös niissä tilanteissa, jolloin ei välttämättä tule käskysanaa, kuten esimerkiksi pojan nukkuessa yöllä.

Hypokoirat maailmalla

Yhdysvalloissa ja Englannissa on koulutettu hypokoiria jo vuodesta 2003. USA:ssa toimii voittoa tavoittelematon järjestö Dogs4Diabetics, jonka toimintaa pyöritetään lähinnä lahjoitusten ja vapaaehtoisvoimin. Sikäläiset kouluttajat eivät kuitenkaan paljasta koulutusmenetelmiään ulkopuolisille. Siksi pioneerityö Suomessa on vaatinut myös salapoliisin taitoja.

YLE Akuutti- Siellä on tutkittua tietoa ja sen myötä muodostuneet tavat, joilla he ottavat ja säilyttävät näytteet koiria varten. Vaikea on saada tietoa myöskään siitä, miten he vievät asian koirille ja kouluttavat ne. Siksi joudumme tekemään ylimääräistä työtä. Mutta me olemme kiinnostuneita ja haluamme tämän toimimaan myös täällä Suomessa. Täällä on niin paljon diabeetikoita, että varmasti tällaisille koirille on kysyntää, Reetta Mikkonen toteaa.

Koulutuksen työläydestä huolimatta Reetta Mikkosta ajaa eteenpäin halu auttaa ihmisiä. Toisaalta vastuu myös painaa mieltä pioneerikoiran ollessa kyseessä.

- Itsellä on todella suuri vastuu: entä jos koira ei toimikaan sillä tavalla kuin se on koulutettu, mitä sitten tapahtuu? Täytyy tietysti muistaa, että kyseessä on koira ja sataprosenttisen varmaa koiraa ei voi tehdä, Mikkonen painottaa.

15 000 euron koira

Koska Goxy on nyt ensimmäinen hypokoiraksi Suomessa koulutettava koira, ei sillä ole virallista avustajakoiran asemaa ja siksi myös rahoituspuoli on täysin auki. Goxyn koulutus tulee maksamaan 15 000 euroa. Susanna Klefström onkin etsinyt mahdollisia rahoittajia koulutukselle lääketieteen yritysmaailmasta.

YLE Akuutti- Olen lähestynyt erilaisia yrityksiä, joiden palveluksia itse käytämme: verensokerimittarin ja insuliinipumpun valmistajia. Jonkin verran on ollut jo kiinnostusta ja uskon, että saamme rahoituksen järjestymään. En yritäkään saada rahoitusta pelkästään tälle yhdelle koiralle vaan järjestää niin, että tulisi jatkumo tälle ja saataisiin enemmänkin näitä koiria vuosittain koulutettua, painottaa Klefström.

- Opaskoirakoulussa Vantaalla on paljon sellaisia koiria, jotka eivät syystä tai toisesta sovellukaan opaskoiriksi. San Fransiscossa ne koirat, jotka eivät sovellu opaskoiriksi, annetaan jatkokoulutettavaksi hypokoiriksi. Jotain tällaista täälläkin voitaisiin harkita. Jos koira ei uskalla mennä vaikkapa rullaportaisiin, niin se ei vielä tarkoita sitä, etteikö siitä tulisi hyvä hypokoira, Klefström toteaa.

Goxyyn luotetaan

- Minulla on vahva luottamus tähän koiraan, että se valmistuu hypokoiraksi. Jos ei se valmistu, niin sitten on ollut koulutuksessa jotain vikaa ja voi katsoa itseensä peilistä. Koirassa ei ole mitään vikaa, Reetta Mikkonen korostaa.

- Goxysta tulee meille perheenjäsen. Se, että sillä on erityistehtävä haistaa matalia verensokereita, on koiralle ylimääräinen virike tuomaan merkitystä elämään. Muuten se on ihan tavallinen koira meidän perheessä. Sen kanssa ulkoillaan, mennään, tehdään, leikitään ja nautitaan, painottaa Klefström hymyillen.

Asiantuntija: REETTA MIKKONEN, avustajakoirakouluttaja, Avustajakoirayhdistys ry., Axxell Brusaby, Kemiö

Toimittaja: LEA FROLOFF

Akuutissa aiemmin:
> Koulukoirat mukana arjessa, 12.2008
> Hoitajakoira-Elsa, 27.5.2008
> Mistä rahoitusta avustajakoiratoimintaan? 11.4.2006
> Kaverikoirat, 20.12.2005
> Koira syövän jäljittäjänä, 12.4.2005
> Voiko koirasta olla opettajaksi? 2.9.2003