Hyppää pääsisältöön

Thaimaalaiset marjanpoimijat

Lapin ja Kainuun metsissä ahertaa loppukesän ja syksyn aikana noin 2000 thaimaalaista poimijaa. Marjayritysten kutsumien poimijoiden määrä on kasvanut nopeasti parin viimeisen vuoden aikana.

Tietolaatikko

Matkakustannusten kattamiseksi jokaisen thaimaalaisen tulisi poimia päivittäin 50 kg marjoja. Tavoitteeseen pääsee poimimalla 12 tuntia päivässä, seitsemän päivää viikossa.
Ulkoasiainministeriö kiristi viisumiohjeistustaan vuodelle 2010. Ohjeistuksessa toivotaan yritysten kattavan poimijan matka-, majoitus- ja työvälinekustannukset, etteivät he jäisi työreissustaan tappiolle.
Aiempina vuosina thaimaalaisista poimijoista tappiolle jäivät 30—50 prosenttia. Thaimaalaisten matkakustannukset ovat muista maista (Ukraina, Venäjä, Valko-Venäjä, Viro) tulleita poimijoita suuremmat.
Thaimaalainen marjanpoimija katosi metsään Sallan Kursussa 26. heinäkuuta 2010. Hänet löydettiin kuolleena 12. elokuuta noin kolmen kilometrin päässä katoamispaikalta.

Vierastyöläisten tulo marjametsiin on aiheuttanut ongelmia sekä poimijoille että paikallisille asukkaille. Marjasato on usein viivästynyt ja poimijat jääneet ilman tuloja.

Poimijat tulevat Suomeen turistiviisumeilla, ilman työsopimusta. Heidät luokitellaan Suomessa yrittäjän asemissa oleviksi, joten he kantavat työn taloudellisen riskin itse. Metsiin mennään jokamiehenoikeuksilla, joiden määrittely on muodostunut ongelmalliseksi.

Marjojen poimiminen rakennusten ja teiden läheltä sekä marjastajien vakiopaikoilta on aiheuttanut harmistusta alueen asukkaille. Toisaalta marjanpoimijoihin on suhtauduttu myönteisesti ja varsinkin siitä syystä, että saatavilla olevat marjat jäisivät ilman ulkomaista työvoimaa osin poimimatta.

Teksti: Hanna Lintula ja Yle Uutiset