Hyppää pääsisältöön

Asta ja Veera riepottelivat Suomea

Voimakas ukkosmyrsky kulki heinäkuun viimeisen perjantain vastaisena yönä vuonna 2010 Etelä-Karjalasta Keski-Pohjanmaalle. Myrsky kaatoi puita ja katkoi sähkölinjoja. Vahinkojen korjaus oli vielä kesken kun uusi ukkosmyräkkä yllätti.

Tietolaatikko

Trombi on raju paikallinen, suppea ja lyhytaikainen pyörremyrsky. Se voi saada näkyvän muodon pilvipisaroista tai mukaansa tempaantuvista roskista. Trombi voi kehittyä ukkospilven yhteydessä niin maalla kuin merellä tai järven yläpuolella. Trombissa ilma pyörii nopeasti pystyakselin ympäri. Ilmiönä trombi on sama kuin tornado.

Syöksyvirtaus tarkoittaa ukkospilvestä alas syöksyvää voimakasta ilmavirtausta. Osuessaan maan pintaan tai veteen tuuli kääntyy vaakasuoraksi ja voi yltyä rajuksi, nopeudeltaan jopa 50 metriin sekunnissa. Syöksyvirtaus kestää harvoin pidempään kuin muutaman minuutin. Se voi aiheuttaa metsätuhoja melko pienelläkin alueella. Puita voi kaatua nopeasti jopa vain muutaman kymmenen metrin alalta.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Erityisen rankasti Savossa riehunut Asta-myrsky kaatoi arvioiden mukaan yhteensä noin miljoona kuutiometriä puuta. Junaliikenne oli poikki, matkapuhelimet mykkiä, ja esimerkiksi Joroisten kunta Etelä-Savossa jäi kokonaan sähköittä.

Keski-Suomen yli pyyhkäissyt, Veeraksi nimetty, ukkosrintama aiheutti pelastuslaitokselle kaikkiaan 140 tehtävää. Tehtäviä tuli lyhyessä ajassa niin paljon, että aiheutui haasteita pelastushenkilökunnan riittävyydelle.

Asta- ja Veera-myrskyjen aikainen viranomaistoiminta saikin osakseen arvostelua. Etenkin tiedotuksessa ilmeni puutteita. Sisäasiainministeriöstä myönnettiin, ettei pelastuslaitoksissa ole varauduttu ääri-ilmiöiden hoitoon riittävästi. Ykkösen aamu-television keskustelussa asiantuntijat pohtivat miten hyvin tai huonosti Suomi on varautunut myrskyihin ja muihin kriiseihin.

Ukkosen aiheuttamat tuhot olivat vuonna 2010 poikkeuksellisen suuret. Asta-myrsky aiheutti jopa 20 miljoonan euron vahingot. Finanssialan keskusliiton mukaan eniten korvattavaa aiheutui metsätuhoista sekä kaatuneiden puiden ruhjomista ajoneuvoista ja rakennuksista.

Kesällä 2010 myrsky riehui paikoin voimaakkaasti pienellä alueella. Keski-Suomessa Uuraisilla tuhoutui leirintäalue, siellä myrsky kaatoi satoja puita asuntovaunujen päälle. Kolme ihmistä loukkaantui ja kymmeniä asuntovaunuja tuhoutui. Meteorologien arvioiden mukaan kyseessä oli trombi tai syöksyvirtaus.

Audionäyttessä trooppisista hirmumyrskyistä ja suomalaisista trombeista kertoo meteorologi Ari-Juhani Punkka.

Teksti: Emilia Kemppi / Yle uutiset