Hyppää pääsisältöön

Löylynheiton MM-kisat

Saunomisen MM-kisat saivat elokuussa 2010 traagisen lopun, kun finalisteista toinen kuoli ja toinen joutui sairaalahoitoon.

Tietolaatikko

Heinola muuttuu 12. kerran kesän kuumimmaksi paikaksi 5 – 7. elokuuta 2010, kun kisataan löylynheiton MM-herruudesta.

Lauantai-illan finaalia oli kestänyt kuusi minuuttia, kun molemmat finalistit yllättäen tuupertuivat.

Venäläinen kilpailija menehtyi elvytyksestä huolimatta. Suomalainen menetti tajunsa, mutta hänen elintoimintonsa olivat vakaat.

Turman sattuessa oli saunan lämpötila 110 astetta. Vain hetkeä ennen tuupertumista antoivat molemmat kilpailijat merkin, jonka mukaan kaikki oli kunnossa.

Kisaan osallistutaan omalla vastuulla.

Kisan tulevaisuus on avoin.

Suomalaisten lempilaji

Saunominen on suomalaisille sekä taidetta että tiedettä. Heinolassa se on myös kovaa maailmanmestaruustason kilpaurheilua.

Löylynheiton ensimmäiset MM-kisat pidettiin Heinolassa vuonna 1999. Vuonna 2010 130 saunojaa viidestätoista eri maasta saapuu kilpailemaan löylykestävyyden maailmanmestaruudesta.

Säännöt ovat tiukat. Kilpailussa sijoitukset määräytyvät omalta paikalta poistumisen mukaan; viimeiseksi lauteille omalle paikalle jäänyt on voittaja. Kilpailusuorituksen ajanotto katkeaa kun kilpailija nousee paikaltaan.

Miesten puolella valtikka on pysynyt tiukasti suomalaisten käsissä. Naisten saunamestaruuksia on mennyt myös Valko-Venäjälle ja Venäjälle. Vuonna 2001 MM-kultaa ottivat Leo Pusa ja Annikki Peltonen.

Teksti: Emilia Kemppi, Jukka Lindfors, Petra Himberg