Hyppää pääsisältöön

Pommitettu Nagasaki vuonna 1988

Nagasakin ydinpommi pudotettiin 9. elokuuta 1945, kolme päivää sen jälkeen, kun ensimmäinen oli hävittänyt Hiroshiman.

Nagasakin plutoniumpommin voima oli kaksi kertaa suurempi kuin Hiroshimaan pudotetun uraanipommin, mutta maastosta johtuen kuolonuhreja oli vähemmän.

Ydinräjähdyksen aiheuttama savupatsas Nagasakin yllä 1945
Ydinräjähdyksen aiheuttama savupatsas Nagasakin yllä 1945 Kuva: Public Domain nagasaki

Historiallisesti katsoen Nagasakin pommitus on jäänyt pienemmälle huomiolle kuin edeltäjänsä.

Toisen pommin pudotus lyhyen ajan sisään kuitenkin osoitti ihmismielen häikäilemättömyyttä. Koneen miehistö jopa toimi käskyjensä vastaisesti. Selkeän taivaan sijasta pommi pudotettiin sattumanvaraisesti pilvenraosta. Syy tähän oli koneen painolastin keventäminen vähissä olleen polttoaineen säästämiseksi. Näin sinetöitiin kymmenien tuhansien ihmisten kohtalo.

Uusimpien arvioiden mukaan Nagasakissa kuoli noin 87 000 ihmistä.

Toimittaja Kai R. Lehtonen vieraili Nagasakissa kesällä 1988 tutkiakseen satunnaisen vierailijan näkökulmasta, miten kaupungin hurja kohtalo oli näkyvissä yli 40 vuotta hävityksen jälkeen.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto