Hyppää pääsisältöön

Hammas ei pidä happamasta

Hammas ei pidä happamasta. Kuva: Arja Lento, Yle

Pelkkä sokerin välttäminen ei takaa kenellekään tervettä hampaistoa. Reikien sijaan yhä useamman hampaita vaivaa nykyään eroosio eli hammaskiilteen syöpyminen. Juuri ns. terveellisiä elintapoja suosivilla ravintoon sisältyy monesti kiillettä liuottavia happamia tuotteita. Jos olet kasvissyöjä, laihduttaja tai paastoaja, tarkkaile erityisesti ravintosi happamuutta.

Hapan uhkaa myös hampaiden kauneutta

Hampaiden eroosio johtuu siitä, että usein nautitut happamat juomat ja ruoat syövyttävät ja ohentavat hammaskiillettä. Myös hampaiden kärjet alkavat lohkeilla ja murentua.

Vaivan varoitusmerkkeihin kuuluvat mm. hampaiden vihlonta, hammaskiilteen himmeneminen ja värimuutokset sekä hampaiden epätasaisuus tai rosopinta, erityisesti yläetuhampaissa. 

Täysmehut, light-juomat ja siiderit sulattavat kiillettä

Hammaskiilteen kannalta haitallisia ovat ruoat ja juomat, joiden happamuus jää alle kriittisen arvon, pH n. 5,5.

Juomissa pahin eroosion aiheuttaja on sitruunahappo, jota löytyy mm. virvoitusjuomista, täysmehuista, urheilu- ja energiajuomista sekä mehujuomista. Näiden pH:t ovat reilusti alle kriittisen rajan. Turhan happamia ovat myös monet keinotekoisesti makeutetut kevytjuomat sekä viinit ja siiderit.

Ruoista kiilteelle tuhoisia voivat olla mm. marjat, monet hedelmät, hapankaali ja etikkasäilykkeet.

Miten voit ehkäistä eroosiota?

  • Vältä happamien juomien ja ruokien nauttimista pitkin päivää
  • Älä harjaa hampaita heti happamien ruokien tai juomien nauttimisen jälkeen. Happohyökkäys pehmentää hampaan pintaa noin tunnin ajan.
  • Niele happamat juomat nopeasti. Mitä kauemmin hapan juoma suussa vaikuttaa, sitä suurempi on eroosion riski.
  • Sammuta janosi urheilutreeneissä vedellä. Urheilu- ja light-juomat ovat hampaille erityisen haitallisia juuri urheillessa: fyysinen rasitus heikentää syljeneritystä, jolloin hampaat ovat erityisen alttiita eroosiolle. Sylki suojaa hampaita eroosiolta.
  • Käy säännöllisesti hammaslääkärillä. Suun terveyden ammattilainen osaa tunnistaa eroosion merkit jo varhaisessa vaiheessa, jolloin ennaltaehkäisy puree parhaiten.


Lähteet

Johansson, Ann-Katrin: Hampaiden eroosio. Suomen Hammaslääkärilehti 2005;12

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan raportti 2008: Juomat ravitsemuksessa


Toimittaja: Ilona Manninen

Linkit: