Hyppää pääsisältöön

Itsetuntoa itsepuolustuksella

Paras itsepuolustus on käyttää päätään ja välttää uhkaavia tilanteita. Nainen löytää hätätilanteessa laukustaan turvavälineen jos toisenkin.

Itsepuolustustaitoja kannattaa opetella, ja puolustukseen varautua varsinkin jos fyysisen väkivallan uhka on olemassa.

Uhkatilanteessa kannattaa ensin kiinnittää huomiota omaan puheääneen ja kehonkieleen. Käsilaukun aarteista saa apua itsepuolustukseen.

Hyödyllisten esineiden, kuten hiuslakkapullon tulee kuitenkin olla kassista nopeasti kaivettavissa. Ryöstö- ja uhkatilanteessa kannattaa ajatella ensisijaisesti itseään. Luovuta tavara, jota varas hamuaa.

Hakeudu itse ensin turvaan välittämättä mahdollisesta vammasta, jonka puolustautumalla uhkaajalle aiheutat. Itsepuolustuskouluttaja Jani Suvannon mukaan naisten kouluttamisessa vaikeinta on juuri se, että naiset pelkäävät satuttavansa toista.

Käsilaukun sisällön lisäksi kaupoista on myös saatavilla puolustautumisvälineitä. Turussa heinäkuun 2010 lopulla kaupat tyhjenivät turvasumuttimista ja rosvohälyttimistä, kun kaupungilla liikkui kymmeniä naisia seurannut ahdistelija.

Teksti: Hanna Lintula

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto