Hyppää pääsisältöön

Itsetuntoa itsepuolustuksella

Paras itsepuolustus on käyttää päätään ja välttää uhkaavia tilanteita. Nainen löytää hätätilanteessa laukustaan turvavälineen jos toisenkin.

Itsepuolustustaitoja kannattaa opetella, ja puolustukseen varautua varsinkin jos fyysisen väkivallan uhka on olemassa.

Uhkatilanteessa kannattaa ensin kiinnittää huomiota omaan puheääneen ja kehonkieleen. Käsilaukun aarteista saa apua itsepuolustukseen.

Hyödyllisten esineiden, kuten hiuslakkapullon tulee kuitenkin olla kassista nopeasti kaivettavissa. Ryöstö- ja uhkatilanteessa kannattaa ajatella ensisijaisesti itseään. Luovuta tavara, jota varas hamuaa.

Hakeudu itse ensin turvaan välittämättä mahdollisesta vammasta, jonka puolustautumalla uhkaajalle aiheutat. Itsepuolustuskouluttaja Jani Suvannon mukaan naisten kouluttamisessa vaikeinta on juuri se, että naiset pelkäävät satuttavansa toista.

Käsilaukun sisällön lisäksi kaupoista on myös saatavilla puolustautumisvälineitä. Turussa heinäkuun 2010 lopulla kaupat tyhjenivät turvasumuttimista ja rosvohälyttimistä, kun kaupungilla liikkui kymmeniä naisia seurannut ahdistelija.

Teksti: Hanna Lintula