Hyppää pääsisältöön

Matkalla vanhuuteen

Marjalla on dementoiva sairaus eikä hän pärjää enää yksin kotonaan. Tytär Terttu ja tyttärentytär Anna ovat huolissaan ja yrittävät saada hänelle palvelutalopaikkaa, mutta matka on mutkikas eikä Marja haluaisi muuttaa.

Jukka Kärkkäisen ohjaama dokumentti kertoo siitä, kuinka vaikea ihmisen voi olla myöntää olevansa iäkäs ja avun tarpeessa. Omaisten huoli ja lähimmäisenrakkaus ovat korvaamattomia. Kuka tahansa meistä voi joutua Marjan tai Annan ja Tertun asemaan.

Dokumentissa puhutaan ikääntymisestä, kotona pärjäämisestä, vanhuksen hoidon järjestämisestä ja läheisen ihmisen muuttumisen herättämistä tunteista. Terttu pohtii, että vanhempien vanhenemisen kohtaamiseen pitäisi saada koulutusta. Onneksi tytär Anna on ollut tukena ja auttanut selvittämään paljon asioita.

Marja toteaa haikeana, että nuorena oli aina kavereita eikä tarvinnut miettiä omaa ikäänsä. Mutta ikuista nuoruutta ei ole ja vanhuuspäiviemme laatu ei välttämättä ole omissa käsissämme, vaan riippuvainen omaisistamme ja yhteiskunnasta.

Teksti: Heidi Sommar & Mouka filmi