Hyppää pääsisältöön

Carl-Erik Creutzin kuulutuksia

Carl-Erik Creutz lukee päivän mietelauseen ja sään viimeisessä päivävuorossaan 30.12.1976 ennen eläkkeelle siirtymistään. Senkin jälkeen Creutz kuitenkin palasi sorville vielä useasti.

Ensimmäinen näyte alkaa Turun tuomiokirkon kellojen lyödessä keskipäivän merkiksi. Creutz lukee valitsemiaansa mietelauseita suomenruotsalaiselta esteetikolta Hans Ruinilta.

Toisessa näytteessä kuulemme aikamerkin ja kotimaan sään. Kolmannessa näytteessä Creutz kertoo talviset lämpötilat Euroopan kaupungeissa, säätiedot ja lopuksi jäätiedotukset merenkulkijoille.

1970-1980-lukujen taitteessa Creutz luki tv:ssä 50 vuoden takaisia uutisia. Näytteessämme Creutz kertoo tapahtumista toukokuussa 1931. Filmi-insertissä näemme vilahduksen kotimaisen kenkämuodin uusimmista virtauksista. Kevään 1931 hattumuoti noudatteli pariisilaisia linjauksia.

Kreivi Carl-Erik Creutz tuli tunnetuksi huolitellusta puhetavastaan. Uransa Yleisradion kuuluttajana hän aloitti vuonna 1939. Kreivi Creutz jäi eläkkeelle vuonna 1976, mutta tunnetulla äänellä oli kysyntää myös virkavuosien jälkeen. Ääninauhojen ja televisiofilmien lisäksi Creutzin ääni elää edelleen lukuisissa äänikirjoissa.

Teksti: Emilia Kemppi ja Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto