Hyppää pääsisältöön

Carl-Erik Creutzin kuulutuksia

Carl-Erik Creutz lukee päivän mietelauseen ja sään viimeisessä päivävuorossaan 30.12.1976 ennen eläkkeelle siirtymistään. Senkin jälkeen Creutz kuitenkin palasi sorville vielä useasti.

Ensimmäinen näyte alkaa Turun tuomiokirkon kellojen lyödessä keskipäivän merkiksi. Creutz lukee valitsemiaansa mietelauseita suomenruotsalaiselta esteetikolta Hans Ruinilta.

Toisessa näytteessä kuulemme aikamerkin ja kotimaan sään. Kolmannessa näytteessä Creutz kertoo talviset lämpötilat Euroopan kaupungeissa, säätiedot ja lopuksi jäätiedotukset merenkulkijoille.

1970-1980-lukujen taitteessa Creutz luki tv:ssä 50 vuoden takaisia uutisia. Näytteessämme Creutz kertoo tapahtumista toukokuussa 1931. Filmi-insertissä näemme vilahduksen kotimaisen kenkämuodin uusimmista virtauksista. Kevään 1931 hattumuoti noudatteli pariisilaisia linjauksia.

Kreivi Carl-Erik Creutz tuli tunnetuksi huolitellusta puhetavastaan. Uransa Yleisradion kuuluttajana hän aloitti vuonna 1939. Kreivi Creutz jäi eläkkeelle vuonna 1976, mutta tunnetulla äänellä oli kysyntää myös virkavuosien jälkeen. Ääninauhojen ja televisiofilmien lisäksi Creutzin ääni elää edelleen lukuisissa äänikirjoissa.

Teksti: Emilia Kemppi ja Petra Himberg

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto