Hyppää pääsisältöön

Perjantai 13. päivä – pelottaako?

Epäonnen päivänä pidetty päivämäärä perjantai 13. päivä on suomalaisille suhteellisen nuori uskomus. Aamu-tv:ssä (2009) vieraillut Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tutkija Juha Nirkko selittää, miksi 13. päivä perjantaita pidetään epäonnen päivänä.

Juha Nirkon mukaan päivämäärän epäonnisuuteen vaikuttaa kolme seikkaa. Ensinnäkin perjantai 13. päivä osuu vain muutaman kerran vuodessa. Se tulee niin epäsäännöllisesti, että se tulee ikään kuin yhtäkkiä ja yllättäen, Nirkko toteaa. Toisaalta perjantai merkitsee kristinuskossa pahinta mahdollista päivää. Sillä viitataan pitkäänperjantaihin, päivään, jolloin Jeesus ristiinnaulittiin. Tuolloin kirkoissa liturginen väri on musta. Kolmanneksi luku 13 on Nirkon mukaan jo muinaisille babylonialaisille kehno alkuluku, kun se ei käy tasan minkään kanssa.

Mutta tapahtuuko tuona maagisena päivänä muita päiviä enemmän esimerkiksi onnettomuuksia? Tutkijan mukaan tilastollisesti kyllä, ainakin Saksassa on havaittu onnettomuuksien määrän kasvavan perjantaina 13. päivä. Lisäksi naiset näyttäisivät hermoilevan kyseisenä päivänä miehiä enemmän.

Uskomuksena perjantai 13. päivä on hyvin kansainvälinen ja alkujaan angloamerikkalaista perua. Suomessa se on melko nuori uskomus, sillä sitä ei esiinny meillä talonpoikaiskulttuurissa ollenkaan. Mutta tutkijan mukaan Suomessa sitä on opittu pitämään epäonnen päivänä aina sitä mukaa kuin on katsottu amerikkalaisia elokuvia ja luettu Aku Ankkoja,

Se, kell onni on, se onnen kätkeköön. Nuttu nurin, onni oikein.

Suomalaisille ominaisempaa ja perinteisempää uskomusmallia edustaakin jurottava asenne. Uskomme esimerkiksi siihen, ettei tulevia hyviä asioita tulisi sen pahemmin etukäteen hehkuttaa. Se kell onni on, se onnen kätkeköön tai Älä nuolaise ennen kuin tipahttaa, tutkija tiivistää näkemyksensä. Esimerkiksi kuka laittaisi ylioppilaslakin päähänsä ennenkuin ylioppilaskirjoitusten tulokset tulevat.

Toisaalta suomalaiset ovat kääntäneet ikävät asiat onnenpotkuiksi. Jos sataa hääpäivänä, suomalaiset pitävät sitä onnistuneen liiton enteenä. Aamulla nurinpäin puettu nuttu merkitseekin onnekasta loppupäivää, koska päivän epäonnen annos saatiin jo heti aamulla.

Teksti: Sirpa Jegorow ja Hanna Lintula

Kommentit