Hyppää pääsisältöön

Karjan kutsumahuudot

Karjan kutsumahuudot ovat osa suomalaista kansanperinnettä. Karja noudettiin laitumilta navettaan, juomapaikalle tai uudelle laitumelle kutsuhuutojen avulla, jotka olivat erilaisia paikkakunnasta riippuen.

Karjan kutsuhuuto voi koostua yhdestä sanasta ja sävelestä, joita toistetaan. Melodisimpiin sisältyy sävelkaari, joka rakentuu 3-4 eri sävelestä. Kutsumahuudoilla oli kullekin seudulle ominaisia piirteitä.

"Lounais-Suomen ja Satakunnan karjankutsut ovat vähäsanaisia ja selväpiirteisiä", ohjelmassa kuvaillaan. Pohjanmaalla kerrotaan elävän rikkaan perinteen, joka käsittää myös kaksipuolisia huutoja, joissa on kaksi kutsujaa. Kutsuissa todetaan olevan yleensä laskeva sointi, mutta "Ahvenanmaan saariston lehmikutsuissa on puolestaan muusta maasta poikkeava ylöspäinen laaja intervalli, joka on kuin hyppäys heleyteen".

Ohjelmassa todetaan, että niin sanotut kyläpaimenten huutelut, laulut ja soitinmusiikki ovat jo hävinneet käytöstä ja vain vanhimmat paikkakuntalaiset muistavat niistä jotakin. Professori Niilo Valonen haastettelee vammalalaista isäntää Urho Kulonpäätä paimentamisesta.

Musiikki kuului suomalaisen maaseudun arkeen ja sitä käytettiin monenlaisiin tehtäviin, kuten karjan kutsumiseen, petoeläinten pelotteluun, työn ohella virkistymiseen sekä parantamisloitsuihin. Musiikintaitajia arvostettiin ja usein ajateltiin, että he olivat saaneet taitonsa haltijoilta ja tontuilta.

Tietolaatikko

Ohjelmassa kuullaan karjankutsujia seuraavilta paikkakunnilta:
Ahvenanmaa: Enklinge
Pohjanmaa: Veteli ja Pyhäjärvi
Pohjois-Karjala: Tohmajärvi
Satakunta: Luhalahti, Isoröyhiö, Tyrvää, Vammala
Savo: Tuusniemi
Varsinais-Suomi: Lieto, Sauvo

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto