Hyppää pääsisältöön

Stiller kohtaa Timo T. A. Mikkosen

Itäistä suuntausta edustava Stiller kohtasi läntistä presentaatiokulttuuria edustavan Mikkosen studiossa keväällä 1993.

Itäisen suuntautumisen erottaa läntisestä se, että se ammentaa voimavaransa keskinkertaisuuksista, Mikkonen selvittää. Niinpä Stilleriä kiinnostaa tietää sellaisia asioita, joita "lännessä" ei milloinkaan kysyttäisi. Kysymyksiin vastaamista ei Mikkonen toki kaihda. Onhan hän omalla maaperällään, sanan "media" Suomeen lanseerannut mies.

Keskeisellä sijalla ovat kasvatus- ja arvomaailma-asiat. Koko Suomen asioista puhuttaessa selittävä tekijä löytyy usein genetiikasta. Suomalainen geenikartta selittää hänen mukaansa niin sitkeät huippuyksilöt, jotka "taistelun hetkellä ovat parhaimmillaan" kuin nöyristelijätkin. Itse hän on suoraan alenevasti sukua hakkapeliitoille.

Haastattelun lopuksi Mikkonen siteeraa Michael Jacksonia sekä paljastaa sellaisen uransa huippuhetken, josta Stillerkin on kateellinen.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto