Hyppää pääsisältöön

Keravan Valkosipulifestivaalit

Vuonna 1995 Keravan valkosipulifestivaaleilta raportoineen Pekka Holopaisen sanoin kyseessä on varsinainen kansanliike. Valkosipulifestivaaleja on järjestetty vuodesta 1986.

Vuonna -95 Keravan valkosipulifestivaaleille odotettiin 30 000 kävijää.

"Jos koko maassa käytettäisiin valkosipulia niin paljon kuin sitä käytetään tämän festivaalin aikana, saataisiin terveydenhoidossa aikaan miljardin markan säästöt", toteaa toimittaja Pekka Holopainen valkosipuliletti kädessään.

Holopainen jutustelee festivaalijärjestäjä Kaisa Ahomaa-Krogellin kanssa. Ahomaa-Krogell toteaa valkosipulin käyttöohjeeksi "sen mikä hyvältä tuntuu". Valkosipuli on sekä lääke, ruoka, että mauste.

Yrjö Salon kojulla Holopainen maistaa hunajamarinoitua valkosipulia ja maku on sen verran miellyttävä, että toimittajan aivan unohtaa liikuttaa mikrofoniaan. Salo kertoo kotimaisen valkosipulin olevan niin kallista, ettei sitä kannata makukynsiksi jalostaa.

Suomeen tuotiin 90-luvulla 10 miljoonaa kiloa valkosipulia vuosittain.

Teksti: Hanna Lintula

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto