Hyppää pääsisältöön

Peter Franzén: Tumman veden päällä

Keminmaalla asuu perhe, jossa on alle kouluikäinen poika Pete, hänellä pikkusisko Suvi, äiti ja humalassa väkivaltainen isäpuoli. Biologinen isä asuu Helsingissä. Tärkeitä ihmisiä Petelle ovat mummo ja pappa.

Tietolaatikko

Peter Franzén (s. 1971)

Tumman veden päällä (romaani, 2010)

Perhehelvetistä huolimatta esikoisromaanin yleissävy on onnellinen ja lämmin. Pete on valoisa pikkupoika, jonka ympärillä on paljon hyviä ihmisiä. Erityisen tärkeitä Petelle ja myös kirjan hengelle ovat mummo ja pappa, jotka ovat aina auttamassa ja säteilevät turvallisuutta, ymmärtävät pientä lasta.

Peter Franzén onnistuu pitämään tarinan uskottavasti lapsen tasolla. Hän ei tee Petestä kaikenymmärtävää pikkuvanhaa. Franzén on kirjoittanut taitavan ja väkevän esikoisromaanin, jossa on koskettavia välähdyksiä erään pienen pojan lapsuudesta.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto