Hyppää pääsisältöön

U2 Ruisrockissa 1982

Irlantilaisen U2-yhtyeen ensimmäinen keikka Suomessa oli 7.8.1982 Turun Ruisrockissa. Bändi oli julkaissut vasta kaksi albumia ja matkalla maineeseen ennen kaikkea vauhdikkaiden konserttiesiintymistensä ansiosta. Tuolloin 22-vuotias Bono, 21-vuotispäiviään Suomessa viettänyt The Edge ja 20-vuotias rumpali Larry Mullen Jr. antoivat haastattelun Rockradiolle.

Aivan aluksi Bono kertoi huomanneensa suomalaisten juovan yhtä paljon kuin irlantilaiset, mutta sillä erolla, että suomalaiset kääntyvät silloin sisäänpäin, kun taas irlantilaiset haluavat juoda ja olla yhdessä muiden kanssa.

Bono korosti U2:n pyrkivän kommunikoimaan, toisin kuin Lontoon yhtyeet, jotka kääntävät selkänsä yleisölle. Häntä ärsyttivät ELO:n kaltaiset tähtibändit sekä myös vuonna 1976 syntyneet uuden aallon yhtyeet, jotka olivat myös jo muuttuneet elitistisiksi. Bono sanoi haluavansa aina antaa keikalla kaikkensa, sillä yleisö ei kaipaa showmiestä, joka vie rahat.

Edellisenä vuonna ilmestyneen October-levyn jälkeen aikoihin yhtyeen jatko oli vielä epävarmaa, sillä laulaja Bono ja kitaristi The Edge hengailivat uskonnollisessa yhteisössä ja harkitsivat rock-uran lopettamista. Musiikinteko vei kuitenkin voiton. Myös haastattelussa Bono puhui uskonnosta, joka oli October-levyn kantava teema. Hän teki kuitenkin eron Jumalan ja ihmisten tekemän uskonnon välillä.

Haastattelussa nousi esille myös viha ja sota. Larry ja Bono korostivat, että heillä ei ole poliittisia näkemyksiä. He näkivät, että esimerkiksi Pohjois-Irlannin tilanteeseen tai sosiaalisiin ongelmiin ei ole poliittista ratkaisua, vaan on kyse sydämen asiasta. Väkivallan kierre on vakava ongelma. Bonon mukaan U2:n musiikki taistelee vihaa vastaan ja kehottaa iloitsemaan.

U2 olikin jo Ruisrockin aikoihin jo aloittanut seuraavan sodanvastaisen War-levyn työstämisen, johon se pääsi keskittymään täydellä teholla Turussa soitetun kesän viimeisen konsertin jälkeen.

Laulaja Bono sanoi, että lauluteksteissään hän ei kerro miten pitäisi elää vaan miten itse elää. The Edgen mielestä monet ihmiset tyytyvät vain olemaan olemassa. Me puhumme siitä, että ihmiset ottaisivat kaiken irti itsestään ja ympäristöstään eivätkä luovuttaisi.

Teksti: Jorma Kivistö

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto