Hyppää pääsisältöön

Avioliitto kriisissä 1984

Romanttinen rakkaus ja avioliitto. Sopivatko ne edes yhteen? Ajankohtaisessa kakkosessa vuonna 1984 aiheena oli avioliiton kriisi.

Tietolaatikko

1980-luvun puolivälissä noin kolmannes avioliitoista päätyi eroon.

Rakastuminen on yhteiskunnalle vaarallista. Rakkaus on sotkenut politiikan ja vallankäytön kuvioita eivätkä
ihmiset solmi ruodussa pysyviä järkiavioliittoja. Romanttinen rakkaus on sekoittanut päät ja järjestyksen.

Ajankohtaisen kakkosen jutussa valtiotieteiden tohtori Riitta Jallinoja vastaa kysymyksiin avioliiton kriisistä. Jallinoja toteaa, ettei romanttinen rakkaus ole välttämättä paras vaihtoehto. Monissa kulttuureissa taloudelliset tekijät ovat tärkeämpiä.

Romanttisen rakkauden katoaminen avioliitossa pitäisi sietää. Ja alunperinkin, kirkon oppaiden mukaan, romanttiselle rakkaudelle rakentunut avioliitto tulee hekuman poistuttua menettämään pohjansa.

Rakastumisesta ylipäätään pelottavan tekee se, että se voi tapahtua myös myöhemmässä elämänvaiheessa. Se jos mikä on avioliittoinstituutiota horjuttava ilmiö.

Ja he elivät elämänsä onnellisesti loppuun saakka...

Länsimaiseen tyyliin kuitenkin rakastuminen on alkuvaihe, joka kanavoidaan avioliittoon. Avioliitto onnistuu hurman haihduttua, jos molemmat pysyvät uskollisina.

Jutussa suloisen viaton nuoripari solmii avioliiton maistraatissa. Kun heiltä kysytään: "uskotteko ikuiseen rakkauteen", tuore aviomies vastaa: "Ei oo kokemusta, niin ei vielä tiedä uskoako vai eikö."

Jallinojan mukaan ajan trendi näyttää länsimaissa siltä, että ihmiset rakastuvat uudelleen ja kanavoivat sen taas uuteen avioliittoon.

Ranskalaiseen tyyliin taas yhtä avioliittoa pidetään kyllä yllä, mutta rakastumisen hoitavat kumpikin puolisoista omalla ajallaan.

Teksti: Hanna Lintula

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto