Hyppää pääsisältöön

MM-suunnistus 2010: Kaupista keskimatkan maailmanmestari

Minna Kauppi laittoi suomalaisten alisuorittamiselle pisteen Trondheimin MM-kisoissa kesällä 2010. Kauppi otti komeasti kultaa naisten viimeisessä henkilökohtaisessa kilpailussa, keskimatkalla.

Kauppi oli mitalivauhdissa alussa asti. Kärkipaikkaa piti keskimatkallakin pitkään naisten muut kilpailut voittanut Sveitsin Simone Niggli. Kahdeksan minuuttia tämän jälkeen lähtenyt Kauppi pysyi kuitenkin koko ajan tiiviissä tuntumassa.

Jo aikaisessa vaiheessa kävi selväksi, että mestaruus on kahden kauppa. Loppumatkasta Niggli teki kaksi pientä virhettä ja väliajoissa aivan tuntumassa olleelle Kaupille jätettiin tilaisuus mennä ohi.

Suomalainen ei jättänyt saumaansa käyttämättä, vaan suunnisti puhtaasti loppuun asti. Maailmanmestaruus irtosi lopulta 20 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Niggliin. Pronssia otti Norjan Marianne Andersen. Suomen Anni-Maija Fincke oli kilpailussa kuudes.

Kaupin kulta oli Suomen joukkueen ensimmäinen mitali kisoissa, jotka olivat edenneet jo viimeistä edelliseen kilpailupäiväänsä. Päätöspäivänä naisten joukkue kaunisteli vielä Suomen tilastoa nappaamalla kultaa myös viestistä. Takuunaisena toimi jälleen ankkuriosuudella voiton ratkaissut Kauppi.

Kaksi kultamitalia toivat Kaupille myös Urheilutoimittajien liiton myöntämän Vuoden urheilija 2010 -tittelin Suomen Urheilugaalassa 10.1.2011.

Teksti: Janne Leppänen & Jukka Lindfors

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto