Hyppää pääsisältöön

Vanha ja Uusi Valamo

Elävän arkiston otteissa kurkistetaan Valamon luostarin elämään vuosina 1940, 1966, 1977 ja 1984.

Laatokan Valamon ortodoksimunkit joutuivat siirtymään sodan jaloista evakkoon keväällä 1940. Uusi paikka löytyi Heinäveden Papinniemestä ja nimettiin Uudeksi Valamoksi.

Vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen luostarin toiminta vilkastui 1970-luvun alussa. Rakennettiin uusi kirkko ja avoimuutta korostava luostari alkoi aktiivisesti etsiä uusia elinkeinoja.

1980-luvulla Uusi Valamo sai jo huomattavan osan toimeentulostaan matkailusta. Tulevaisuus kuitenkin mietitytti luostarin taloudenhoitajaa Isä Ambrosiusta.

Meillä on etsimistä ja taistelua suhteessa tulevaisuuteen, ja varmasti teemme täällä paljon virheitä, mutta pyrkimyksenä on rakentaa vanhan luostariperinteen pohjalle. Valamo on kansallinen instituutio, yksi Suomen vanhimpia laitoksia― Isä Ambrosius

Elokuussa 2010 uutisoitiin, että ortodoksisessa Valamon munkkiluostarissa aloitetaan luostarin 700-vuotisen historian ensimmäiset yt-neuvottelut.

Savon Sanomien mukaan luostarin taloudelliset vaikeudet johtuvat isoista investoinneista ja hiljaisista talvista.

Teksti: YLE Uutiset ja Petra Himberg

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto