Hyppää pääsisältöön

Valamon ortodoksiluostarin jatkuvuus on ollut useasti uhattuna

Ortodoksisen Valamon luostarin pitkään historiaan on mahtunut laajentumista, lakkautuksia ja uusia alkuja. Elävän arkiston otteissa kurkistetaan luostarin elämään vuosina 1940, 1966, 1977 ja 1984.

Perimätiedon mukaan ortodoksit perustivat luostarinsa Laatokan Valamon saarelle jo 1100-luvulla. Viimeistään se tapahtui 1300-luvulla. Luostarin perustajaisinä kunnioitetaan kahta 900-luvulle sijoitettua pyhittäjäisää, Sergei ja Herman Valamolaista.

Laajentumisen aikaa elettin 1500-lopulla. Pian vuosisadan vaihduttua luostari kuitenkin tuhottiin niin tehokkaasti, että toiminta lakkasi sadaksi vuodeksi. Luostari katsotaankin perustetuksi uudelleen vuonna 1717. Seuraavat kaksisataa vuotta muodostuivat luostarin hengelliseksi ja aineelliseksi kulta-ajaksi.

Vuoden 1917 vallankumous katkaisi luostarin yhteydet Venäjälle. Pian sen jälkeen sekä Valamon että Konevitsan ja Petsamon luostarit liitettiin Suomen ortodoksisen kirkon yhteyteen.

Talvisodan sytyttyä munkit joutuivat jättämään luostarin helmikuussa 1940. Suomen Filmiteollisuuden samana vuonna esittämässä lyhytfilmissä näemme, millaiselta arki luostarissa näytti ennen poismuuttoa.

Uusi paikka löytyi Heinäveden Papinniemestä ja nimettiin Uudeksi Valamoksi. Vuonna 1966 kuvattu filmikertomus kävi läpi luostarin siihenastiset vaiheet.

Vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen luostarin toiminta vilkastui 1970-luvun alussa. Rakennettiin uusi kirkko ja avoimuutta korostava luostari alkoi aktiivisesti etsiä uusia elinkeinoja.

1980-luvulla Uusi Valamo sai jo huomattavan osan toimeentulostaan matkailusta. Tulevaisuus kuitenkin mietitytti luostarin taloudenhoitajaa Isä Ambrosiusta.

Meillä on etsimistä ja taistelua suhteessa tulevaisuuteen, ja varmasti teemme täällä paljon virheitä, mutta pyrkimyksenä on rakentaa vanhan luostariperinteen pohjalle. Valamo on kansallinen instituutio, yksi Suomen vanhimpia laitoksia― Isä Ambrosius

Elokuussa 2010 uutisoitiin, että ortodoksisessa Valamon munkkiluostarissa aloitetaan luostarin 700-vuotisen historian ensimmäiset yt-neuvottelut.

Savon Sanomien mukaan luostarin taloudelliset vaikeudet johtuvat isoista investoinneista ja hiljaisista talvista.

Valamon luostari tänään.

Keskustele