Hyppää pääsisältöön

Voiko tulevaisuutta ennustaa?

Kolme tunnettua suomalaista ennustajaa antoivat arvionsa, miten Keke Rosbergille kävisi Nürburgringin osakilpailussa.

1980-luvun ohjelmassa keskustellaan selvänäkemisen ja ennustamisen etiikasta sekä ihmisten herkkyydestä ymmärtää ennusmerkkejä.

Käytännön taitojaan ohjelmassa näyttävät selvänäkijät Vilho Raatikainen, Tamara Maunonen ja Emma Lind. Keken ajosta tarkimman arvion antaa kuitenkin valt. maist. Ilkka Sumu.

Keke Rosbergin kisamenestyksen lisäksi toimittajat kysyivät selvännäkijöiltä ja povaajilta, mikä maailmantapahtuma keräisi kyseisenä syksynä eniten huomiota.

Studiossa ennustamisesta on keskustelemassa mm. toimittaja Oskar Reponen, jonka mukaan selvänäkijät pysyvät hyvin totuudessa, mutta paikka ja aika voivat mennä pieleen. Näkijä ei aina tiedä, puhutaanko menneisyydestä, nykyisyydestä vai tulevasta.

Valt. maist. Ilkka Sumun mukaan ennustaminen on mahdollista esimerkiksi seuraamalla politiikkaa ja ajankohtaisia tapahtumia. Samalla ihmisen päässä syntyy syy ja seuraus -ketjuja tapahtumista.

Kirkkoherra Voitto Viron mukaan koko olemassaolo on kaikissa elollisissa, ja sen kaivaminen esiin voi olla joskus mahdollista.

Dosentti Albert S. Kivinen arvioi, että ennustajien puheiden oikeellisuuden vaihtelevuus tekee ne yhtä pätemättömiksi kuin sattumanvaraisesti tietokoneilla tehdyt ennusteet.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit