Hyppää pääsisältöön

Voiko tulevaisuutta ennustaa?

Kolme tunnettua suomalaista ennustajaa antoivat arvionsa, miten Keke Rosbergille kävisi Nürburgringin osakilpailussa.

1980-luvun ohjelmassa keskustellaan selvänäkemisen ja ennustamisen etiikasta sekä ihmisten herkkyydestä ymmärtää ennusmerkkejä.

Käytännön taitojaan ohjelmassa näyttävät selvänäkijät Vilho Raatikainen, Tamara Maunonen ja Emma Lind. Keken ajosta tarkimman arvion antaa kuitenkin valt. maist. Ilkka Sumu.

Keke Rosbergin kisamenestyksen lisäksi toimittajat kysyivät selvännäkijöiltä ja povaajilta, mikä maailmantapahtuma keräisi kyseisenä syksynä eniten huomiota.

Studiossa ennustamisesta on keskustelemassa mm. toimittaja Oskar Reponen, jonka mukaan selvänäkijät pysyvät hyvin totuudessa, mutta paikka ja aika voivat mennä pieleen. Näkijä ei aina tiedä, puhutaanko menneisyydestä, nykyisyydestä vai tulevasta.

Valt. maist. Ilkka Sumun mukaan ennustaminen on mahdollista esimerkiksi seuraamalla politiikkaa ja ajankohtaisia tapahtumia. Samalla ihmisen päässä syntyy syy ja seuraus -ketjuja tapahtumista.

Kirkkoherra Voitto Viron mukaan koko olemassaolo on kaikissa elollisissa, ja sen kaivaminen esiin voi olla joskus mahdollista.

Dosentti Albert S. Kivinen arvioi, että ennustajien puheiden oikeellisuuden vaihtelevuus tekee ne yhtä pätemättömiksi kuin sattumanvaraisesti tietokoneilla tehdyt ennusteet.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto