Hyppää pääsisältöön

Voiko tulevaisuutta ennustaa?

Kolme tunnettua suomalaista ennustajaa antoivat arvionsa, miten Keke Rosbergille kävisi Nürburgringin osakilpailussa.

1980-luvun ohjelmassa keskustellaan selvänäkemisen ja ennustamisen etiikasta sekä ihmisten herkkyydestä ymmärtää ennusmerkkejä.

Käytännön taitojaan ohjelmassa näyttävät selvänäkijät Vilho Raatikainen, Tamara Maunonen ja Emma Lind. Keken ajosta tarkimman arvion antaa kuitenkin valt. maist. Ilkka Sumu.

Keke Rosbergin kisamenestyksen lisäksi toimittajat kysyivät selvännäkijöiltä ja povaajilta, mikä maailmantapahtuma keräisi kyseisenä syksynä eniten huomiota.

Studiossa ennustamisesta on keskustelemassa mm. toimittaja Oskar Reponen, jonka mukaan selvänäkijät pysyvät hyvin totuudessa, mutta paikka ja aika voivat mennä pieleen. Näkijä ei aina tiedä, puhutaanko menneisyydestä, nykyisyydestä vai tulevasta.

Valt. maist. Ilkka Sumun mukaan ennustaminen on mahdollista esimerkiksi seuraamalla politiikkaa ja ajankohtaisia tapahtumia. Samalla ihmisen päässä syntyy syy ja seuraus -ketjuja tapahtumista.

Kirkkoherra Voitto Viron mukaan koko olemassaolo on kaikissa elollisissa, ja sen kaivaminen esiin voi olla joskus mahdollista.

Dosentti Albert S. Kivinen arvioi, että ennustajien puheiden oikeellisuuden vaihtelevuus tekee ne yhtä pätemättömiksi kuin sattumanvaraisesti tietokoneilla tehdyt ennusteet.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto