Hyppää pääsisältöön

Tulista purtavaa

Chilin maku koukuttaa. Eräs mies hullaantui polttaviin chilipippureihin niin paljon, että alkoi kasvattaa niitä omassa asunnossaan. Entä miten selviää Ykkösen aamu-tv:n juontaja tulisesta tapaamisesta turkinpippurin kanssa?

Chilin väkevä ja polttava maku jakaa mielipiteitä. Kokematon chilin popsija saattaa jopa menettää hetkeksi puhekykynsä, kuten kävi Ykkösen aamu-tv:n juontaja Nicklas Wanckelle suorassa lähetyksessä. Chilin polttoa suussa ei veden juonti lievitä. Juontajan tuskaa olisi helpottanut lasillinen maitoa tai pala leipää.

Chilin voimakas maku tulee kapsaisiini-aineesta. Aine vaikuttaa suoraan suun kipuhermojen päätteisiin, ei makuhermoihin. Paprikat ja chilit luokitellaan tulisuuden mukaan asteikolla 1-10. Maailman tulisimman chilin titteliä kantaa Naga Morichi chili-lajike.

Chilin maku korostuu ruuassa pitkän kypsytyksen jälkeen ja voimistuu koko ajan. Makupalat-ohjelman kokit Janne Pekkala ja Timo Nykyri valmistavat studiokeittiössään tulista kotiruokaa. Tässä osassa syntyy chiliuunilohta, vihanneswokkia ja chilivoilla maustettua leipää.

Kotikokitkin liputtavat polttavan paprikan puolesta. Heidän tulinen jälkiruokavinkkinsä yhdistää makean ananaksen ja tulisen chilipippurin.

Chilien tulisuuteen voi myös totutella ja harjoittelun jälkeen ihminen voi saada chilistä jopa hyvänolon tunteen, jonka haluaa kokea uudelleen ja uudelleen. Raumalaista Marko Tammista chilin tulisuus ei hirvitä. Innokas chili-harrastaja piti vuonna 2007 hallussaan chilin syönnin maailmanennätystä.

Tietolaatikko

Kotikokkien chili-ananashöystö:
1 kypsä tuore ananas
1 punainen chilipalko
1/2 rkl voita tai margariinia
2 rkl ruokokidesokeria
3 dl maustamatonta jogurttia tai valutettua luonnonjogurttia

Valuta luonnonjogurtti kahvisuodatinpaperin avulla puoli tuntia. Poista ananaksesta kova kanta ja vihreä yläosa. Leikkaa hedelmä neljään osaan. Poista kustakin lohkosta puinen keskiosa ja leikkaa hedelmäliha sitten irti kuorestaan. Lohko ananas reiluiksi paloiksi. Halkaise chilipalko ja poista siitä kaikki siemenet. Hienonna chili. Sulata voi pannussa ja kuullota chilisilppu. Lisää ananaslohkot ja sokeri. Paista kovalla lämmöllä muutama minuutti. Nosta kuumat ananakset jälkiruokalautasille. Lisukkeeksi valutettua jogurttia.

Chilihedelmät eli paprikat ovat kotoisin Etelä- ja Keski-amerikasta. Koisokasvi chili on tomaatin, munakoison, tupakan ja perunan serkku. Tieteellisen sukunimensä Capsicum, on kasvi saanut hedelmänsä muodon ansiosta.

Elokuussa 2010 Tampereella järjestettiin Naga 2010 –tapahtuma. Naga 2010 oli ensimmäinen puhtaasti chileille omistettu festivaali Suomessa.

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.