Hyppää pääsisältöön

Tulista purtavaa

Chilin maku koukuttaa. Eräs mies hullaantui polttaviin chilipippureihin niin paljon, että alkoi kasvattaa niitä omassa asunnossaan. Entä miten selviää Ykkösen aamu-tv:n juontaja tulisesta tapaamisesta turkinpippurin kanssa?

Chilin väkevä ja polttava maku jakaa mielipiteitä. Kokematon chilin popsija saattaa jopa menettää hetkeksi puhekykynsä, kuten kävi Ykkösen aamu-tv:n juontaja Nicklas Wanckelle suorassa lähetyksessä. Chilin polttoa suussa ei veden juonti lievitä. Juontajan tuskaa olisi helpottanut lasillinen maitoa tai pala leipää.

Chilin voimakas maku tulee kapsaisiini-aineesta. Aine vaikuttaa suoraan suun kipuhermojen päätteisiin, ei makuhermoihin. Paprikat ja chilit luokitellaan tulisuuden mukaan asteikolla 1-10. Maailman tulisimman chilin titteliä kantaa Naga Morichi chili-lajike.

Chilin maku korostuu ruuassa pitkän kypsytyksen jälkeen ja voimistuu koko ajan. Makupalat-ohjelman kokit Janne Pekkala ja Timo Nykyri valmistavat studiokeittiössään tulista kotiruokaa. Tässä osassa syntyy chiliuunilohta, vihanneswokkia ja chilivoilla maustettua leipää.

Kotikokitkin liputtavat polttavan paprikan puolesta. Heidän tulinen jälkiruokavinkkinsä yhdistää makean ananaksen ja tulisen chilipippurin.

Chilien tulisuuteen voi myös totutella ja harjoittelun jälkeen ihminen voi saada chilistä jopa hyvänolon tunteen, jonka haluaa kokea uudelleen ja uudelleen. Raumalaista Marko Tammista chilin tulisuus ei hirvitä. Innokas chili-harrastaja piti vuonna 2007 hallussaan chilin syönnin maailmanennätystä.

Tietolaatikko

Kotikokkien chili-ananashöystö:
1 kypsä tuore ananas
1 punainen chilipalko
1/2 rkl voita tai margariinia
2 rkl ruokokidesokeria
3 dl maustamatonta jogurttia tai valutettua luonnonjogurttia

Valuta luonnonjogurtti kahvisuodatinpaperin avulla puoli tuntia. Poista ananaksesta kova kanta ja vihreä yläosa. Leikkaa hedelmä neljään osaan. Poista kustakin lohkosta puinen keskiosa ja leikkaa hedelmäliha sitten irti kuorestaan. Lohko ananas reiluiksi paloiksi. Halkaise chilipalko ja poista siitä kaikki siemenet. Hienonna chili. Sulata voi pannussa ja kuullota chilisilppu. Lisää ananaslohkot ja sokeri. Paista kovalla lämmöllä muutama minuutti. Nosta kuumat ananakset jälkiruokalautasille. Lisukkeeksi valutettua jogurttia.

Chilihedelmät eli paprikat ovat kotoisin Etelä- ja Keski-amerikasta. Koisokasvi chili on tomaatin, munakoison, tupakan ja perunan serkku. Tieteellisen sukunimensä Capsicum, on kasvi saanut hedelmänsä muodon ansiosta.

Elokuussa 2010 Tampereella järjestettiin Naga 2010 –tapahtuma. Naga 2010 oli ensimmäinen puhtaasti chileille omistettu festivaali Suomessa.

Kommentit