Hyppää pääsisältöön

9/11 - viikko iskujen jälkeen

Viikko New Yorkin terrori-iskujen jälkeen omaisten toivo kadonneiden löytymisestä ei ole vielä hiipunut. Isänmaallisuus ja tahto rangaista syyllisiä on noussut kansalaisten mielissä.

Yhdysvaltoja vastaan tehdystä terrori-iskuista on kulunut viikko. Wolrd Trade Centerin kaksoistornien raunioista toivotaan löytyvän yhä eloonjääneitä. Kuolonuhreja arvioidaan olevan 5000.

Pääepäiltynä pidetään afganistanilaisen terroristijärjestö al-Qaidan perustajaa, miljonääri Osama bin Ladenia. FBA on pidättänyt 50 ihmistä, joiden uskotaan olevan kytköksissä iskuihin.
Ajankohtaisen kakkosen lähetyksessä viikko iskujen jälkeen esitettiin tilannekatsaus (klippi 1) ja juttu kansalaisten reagoinnista tilanteeseen (klippi 2).

Kansallisuusaate on noussut Yhdysvalloissa äärimmilleen. Yhdysvaltain liput myydään käsistä. Kansalaiset haluavat osoittaa isänmaallisuutensa. Terroristijahti on alkanut.

Vahvan kansallistunteen rinnalla sykkii pelko. Vähänkin ulkomaalaisen näköiset kohtaavat epäileviä katseita. Musliminaiset pohtivat hunnun jättämistä kotiin, etteivät herättäisi huomiota.

Vellovien tunteiden taustalla on kaipuu entiseen, vapaaseen elämään.

Teksti: Hanna Lintula

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto