Hyppää pääsisältöön

Sanontoja säästä

"Etana, etana näytä sarves, onko huomenna pouta." Säätä käsitteleviä ja ennustavia sanontaja löytyy Suomesta kattava kirjo.

Säätä on läpi historian yritetty ennustaa mitä erilaisimmista asioista. Ennusteista on syntynyt sanontoja, ja osa näistä vanhan kansan viisauksista elää ihmisten puheissa edelleen.

Ihmisen selviytyminen on usein ollut riippuvaista säästä, se on vaikuttanut asumiseen ja suojautumistarpeeseen ja määrittänyt satovuoden onnistumisen. Moni sääsanonta liittyykin maanviljelyyn.

Satovuoden onnistumista ennustettiin yleensä luonnonilmiöistä. "Mitä elokuu ei keitä, sitä syyskuu ei paista." Viljan tuli siis olla kypsää elonkorjuun aikaan syyskuun alussa, tai se ei kypsyisi ollenkaan. Sanonnat jotka ovat liittyneet tiettyihin päivämääriin on muistettu usein nimipäivien avulla kuten "Jaakko heittää kylmän kiven" (25.7.).

Sään ennustamisesta kertovassa ohjelmassa vuodelta 1963 esitettiin aluksi muutamia säähän liittyviä uskomuksia ja loruja. Sääsanontoja on Suomessa useita satoja, joskin enää vain muutamia on käytössä arkikielessä.

Teksti: Heidi Sommar