Hyppää pääsisältöön

Kotiteollisuus elävänä

Kotiteollisuus oli yksi niistä yhtyeistä, jotka raivasivat suomenkieliselle metallimusiikille tietä vuosituhannen taitteessa.

Tietolaatikko

Rakastaa/ei rakasta. Säv. Jouni Hynynen - Jari Sinkkonen - Janne Hongisto, san. Jouni Hynynen.
Iankaikkinen. Säv. Kotiteollisuus, san. Jouni Hynynen.
Arkunnaula. Säv. Kotiteollisuus, san. Jouni Hynynen.
Minä olen. Säv. Kotiteollisuus, san. Jouni Hynynen.
Helvetistä itään: Hynynen Jouni (san), Karmila Mikko (sov), Kotiteollisuus (säv,sov) ESITT: Hongisto Janne, Hynynen Jouni, Kotiteollisuus, Sinkkonen Jari LM: Megamania

Yhtye sai alkunsa Hullu ukko ja kotiteollisuus -nimisenä Lappeenrannassa vuonna 1991. Ensimmäinen albumi pelkän Kotiteollisuuden nimellä ilmestyi vuonna 1998.

Bändin läpimurtolevy oli vuonna 2000 ilmestynyt Tomusta ja tuhkasta. Ensimmäisen kultalevyn toi kaksi vuotta myöhemmin julkaistu Kuolleen kukan nimi, jonka hitti oli oheinen Rakastaa/ei rakasta.

Helvetistä itään -levyllä (2003) kuultu Minä olen on ollut yhtyeen tähän asti suurin menestys. Albumi nosti Kotiteollisuuden yhdeksi maan suosituimmista heavy/hardrock-nimistä.

Kotiteollisuus yhdistää heavy metalia perisuomalaiseen synkeyteen. Sen lauluteksteissä käsitellään etenkin miehisiä elämäntuntoja, kuolemaa, uskontoa ja yhteiskunnan tilaa.

Bändin johtohahmo Jouni Hynynen on tullut julkisuudessa tunnetuksi myös suorapuheisena "äijyyden" perikuvana.

Kotiteollisuus julkaisi kahdeksannen studioalbuminsa vuonna 2006. Oheisissa Provinssirockin leikkeissä kuullaan levyn nimibiisi Iankaikkinen ja singlehitti Arkunnaula.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto