Hyppää pääsisältöön

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus

Timo Rautiainen ja Niskalaukaus mullistivat 2000-luvun alussa niin suomirockin kuin kotimaisen metallin: äidinkielinen hevi oli jotain odottamatonta.

Tietolaatikko

Rajatila. Säv. ja sov. Timo Rautiainen, san. Tomi Tuomaala.
Lintu. Säv. ja san. Marja Mattlar. Sov. Timo Rautiainen. Molemmat kappaleet julkaistu levyllä Itku pitkästä ilosta vuonna 2000.

Surupuku: Rautiainen, Timo (säv, sov). Martikainen, Jarkko (sov, san). Petosalmi, Jarkko (sov). Pohjolainen, Seppo (sov). Ursin, Nils (sov). Esittäjä: Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus

Sulkavalla vuonna 1963 syntynyt Timo Rautiainen on siviilissä työskennellyt erityisopettajana. Ennen Niskalaukausta hän ehti soittaa Lyijykomppania ja Aku Ankkuli -yhtyeissä.

Pilamielellä nimetty Trio Niskalaukaus levytti esikoisalbuminsa vuonna 1999. Vuonna 2002 ilmestyneen Rajaportin myötä bändi murtautui lopullisesti suuren yleisön tietoisuuteen.

Niskalaukauksen tekstintekijöinä ovat olleet Rautiaisen lisäksi mm. Tomi Tuomaala, Jarkko Martikainen, Marja Mattlar, A. P. Sarjanto ja Vexi Salmi. Kappaleissa ei tyydytty tavanomaisiin hevikliseisiin.

"Rautiainen yhdisteli suomalaisesta iskelmämaailmasta tuttua ahdinkoa ja mollivoittoisuutta raskaisiin metalliriffeihin jämäkän miehisellä otteella, ja kansa oli pian myyty. Niskalaukauksen suosio mursi musiikkikarsinat, eikä fanin tarvinnut olla enää perinteinen pitkätukkainen hevimies tai hevinainen", toimittaja Juho Juntunen tiivisti vuonna 2004.

Niskalaukauksen toiminta tuotti jopa kulttuuripalkintoja. "On siis tajuttu, että vaikka orkesterilla on näin vastenmielinen nimi, siinä voi olla takana ihan järkiveikkoja", Rautiainen totesi.

Bändin toiminta loppui käytännössä vuonna 2004. Rautiainen julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa keväällä 2006. Hän on toiminut myös mm. Ylen K-rappu-kulttuuriohjelman juontajana.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto