Hyppää pääsisältöön

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus mursi musiikkikarsinat ja löi läpi suomenkielisellä hevillä

Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus mullistivat 2000-luvun alussa niin suomirockin kuin kotimaisen metallin: äidinkielinen hevi oli jotain odottamatonta.

Sulkavalla vuonna 1963 syntynyt Timo Rautiainen on siviilissä työskennellyt erityisopettajana. Ennen Niskalaukausta hän ehti soittaa Lyijykomppania ja Aku Ankkuli -yhtyeissä.

Pilamielellä nimetty Trio Niskalaukaus levytti esikoisalbuminsa vuonna 1999. Vuonna 2002 ilmestyneen Rajaportti-albumin myötä bändi murtautui lopullisesti suuren yleisön tietoisuuteen. Surupuku-kappaleesta tuli listahitti ja se palkittiin Emma-gaalassa vuoden biisinä.

Niskalaukauksen tekstintekijöinä ovat olleet Rautiaisen lisäksi mm. Tomi Tuomaala, Jarkko Martikainen, Marja Mattlar, A. P. Sarjanto ja Vexi Salmi. Kappaleissa ei tyydytty tavanomaisiin hevikliseisiin.

"Rautiainen yhdisteli suomalaisesta iskelmämaailmasta tuttua ahdinkoa ja mollivoittoisuutta raskaisiin metalliriffeihin jämäkän miehisellä otteella, ja kansa oli pian myyty. Niskalaukauksen suosio mursi musiikkikarsinat, eikä fanin tarvinnut olla enää perinteinen pitkätukkainen hevimies tai hevinainen", toimittaja Juho Juntunen tiivisti vuonna 2004.

Niskalaukauksen toiminta tuotti jopa kulttuuripalkintoja. "On siis tajuttu, että vaikka orkesterilla on näin vastenmielinen nimi, siinä voi olla takana ihan järkiveikkoja", Rautiainen totesi.

Yhtyeen toiminta loppui käytännössä vuonna 2004. Rautiainen julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa keväällä 2006. Hän on toiminut myös mm. Ylen K-rappu-kulttuuriohjelman juontajana.

Vuonna 2017 Trio Niskalaukaus teki paluun. Yhtye julkaisi uuden kappaleen nimeltä "Pitkän kaavan mukaan" ja lähti festivaalikiertueelle. Toimittaja Marko Gustafsson haastatteli Rautiaista Arkistovieraana-ohjelmassa joulukuussa 2017.

Tietolaatikko

Rajatila: Timo Rautiainen (säv, sov), Tomi Tuomaala (san). Albumilta Itku pitkästä ilosta (2000).

Lintu: Marja Mattlar (säv, san), Timo Rautiainen (sov). Albumilta Itku pitkästä ilosta (2000).

Surupuku: Timo Rautiainen (säv, sov), Jarkko Martikainen (sov, san), Jarkko Petosalmi (sov), Seppo Pohjolainen (sov), Nils Ursin (sov). Albumilta Rajaportti (2002).