Hyppää pääsisältöön

Fintelligens

Fintelligens oli kärkinimi kotimaisen rapin esiinmarssissa vuosituhannen vaihteessa. Duon esikoisalbumin tarkoituksella väärinkirjoitettu nimi "Renesanssi" viittasikin nimenomaan suomihiphopin uuteen tulemiseen.

Tietolaatikko

Kelaa sitä: Wretch /pseud / (säv). Fintelligens (sov). Iso H /pseud / (= Rosenberg, Henrik) (san). Elastinen /pseud / (= Laiho, Kimmo) (san).
Sori: Elastinen /pseud / (= Laiho, Kimmo) (säv, san). Fintelligens (sov). Iso H /pseud / (= Rosenberg, Henrik) (san).

Kimmo Laiho ja Henrik Rosenberg törmäsivät toisiinsa Harjun nuorisotalolla rasisminvastaisen Colorblind-musikaalin puitteissa vuonna 1996. Fintelligens sai alkunsa 1997 kaksikon ollessa musiikivaihto-ohjelman mukana Ranskassa. Elastinen ja Iso H ovatkin antaneet ranskalaiselle rapille tunnustusta vaikutuksesta omaan tyyliinsä.

Lähtökohdat olivat varsin vaatimattomat. Ensimmäinen julkaisu oli sadan kappaleen painos Vapaatyyli/Finnvasion-omakustannevinyylistä vuonna 1998.

Seuraavana vuonna Fintelligens teki levytyssopimuksen Sonyn kanssa. Syksyllä 1999 julkaistiin yhtyeen esikoissingle "Voittamaton" ja seuraavana syksynä studioalbumi "Renesanssi". Renesanssilla Elastinen ja Iso H sementoivat välittömästi statuksensa suomalaisen rap-musiikin keulakuvina.

Renesanssi myi nopeasti kultaa ja sillä vieraili useita sittemmin suomirapin kärkinimiin lukeutuneita artisteja. Levyltä julkaistuista neljästä singlestä, "Voittamaton", "Kellareiden kasvatit", "Stockholm-Helsinki" ja "Kelaa sitä", tuli suomirapin klassikoita.

Loput Sonylla julkaistut albumit "Tän tahtiin" (2001), "Kokemusten summa" (2002) ja kokoelma "Nää vuodet 1997-2003" (2003) edelleen kasvattivat Fintelligensin suosiota, joka Elastisen mukaan räjähti käsiin vuoden 2003 jääkiekon MM-kotikisojen virallisen kisabiisin "Kaikki peliin" myötä.

Yhtye jäi tauolle ja perusti yhdessä Kapasiteettiyksikön kanssa Rähinä Records -levy-yhtiön. Elastinen toimii yhtiön toimitusjohtajana ja Iso H tuotantopäällikkönä.

Omaa musiikkia on toki syntynyt tämän jälkeenkin. Elastinen julkaisi vuosina 2004-2007 kolme sooloalbumia. Iso H:n soolodebyytti julkaistiin 2007.

Fintelligens palasi telakalta vuonna 2008, jolloin julkaistiin pitkäsoitto "Lisää". Yhtyeen uusin tuotos on helmikuussa 2010 ilmestynyt viides studioalbumi "Mun tie tai maantie"

Live-taltionnit kappaleista "Kelaa sitä" ja "Sori" ovat Emma-gaalasta vuosilta 2000 ja 2003.

Teksti: Janne Leppänen

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto