Hyppää pääsisältöön

Pikavippiparonit: käsikirjoitus

TV1 30.8.2010 klo 20:00

MOT: Pikavippiparonit

toim. Riikka KaihovaaraPikalainoja tarjoavat yritykset tekevät muhkeita voittoja. Onko rahat hankittu rehellisin keinoin?


(Huom. Tämän käsikirjoituksen alareunassa on oikaistu alkuperäisessä lähetyksessä ollut virhe, joka sisältyi toimittajan esittämään kysymykseen. Virheen paikka on merkitty tekstiin tähdellä *)

MOT-tunnus


Puheluita:

Riikka / MOT: ”Olen tekemässä juttua pikavipeistä ja huomasin, että sä olet mukana monessa yrityksessä ja kaipaisin yrittäjän näkökulmaa tähän alaan…”


V: ”Joo mä voin kertoo, mut just nyt on vähän huono hetki”

”Sanotaan näin että soita vaikka huomenna uudestaan niin keskustellaan sitten.”


”Itse asiassa mä oon nyt vähän pahassa paikkaa, voitko soittaa myöhemmin?”


OTSIKKO: Pikavippiparonit


Sumuvuori: ”Nykyään on niin paljon peliongelmaisia, uhkapelejä pelataan, mennään hedelmäpelejä pelaa, käydään kasinoilla, mennään semmosiin paikkoihin joista vanhemmat ei ehkä tiedäkään mitään.”


Askolalaisen Henry Sumuvuoren parikymppinen poika ajautui vuosi sitten pikavippikierteeseen.

Henry Sumuvuori: ”Kun armeijassa sitte, poika lopetti armeijan niin, niin tota hän ei heti kyenny sanomaankaan, että häntä hävetti ne niin runsaat lainat mitä hän oli ottanu.”


Pojan ottamat vipit olivat kuluneet ostoksiin, matkusteluun ja uhkapeleihin. Pikavippivelkoja perintäkuluineen oli ehtinyt kertyä jo yli kymmenen tuhatta euroa.

Sumuvuori: ”Tämä ensimmäinen pelastusoperaatio ku oli noin kolmekymmentä näitä vippiä ni jo perintäkuluineen noin yheksäntuhatta ja sitten nämä lainat neljä ja puoli, viis tuhatta euroo ja sitte ne korot.”


Sumuvuori maksoi poikansa velat.

Sumuvuori: ”Se tehos alkuunsa ja poika oli hyvin huojentunu, mutta sanotaan tommonen peliongelmainen - - - ni hänel on, on avoinna lainoja tälläki hetkellä.”


Tarina on tuttu vertaistalousneuvoja Sari Lehtoselle.


Sari Lehtonen: ”Tyypillinen vippaaja on joku nuorehko mies tai sitten keski-ikäinen nainen ja yksinhuoltajanainen, joka yrittää auttaa lapsiaan. - - -Ja kysymys on usein sellasista ihmisistä, jotka ei mistään muualta saa sitä lainaa, - - - että sillon ainoo mahdollisuus on ottaa pikavippi.”Lehtonen tukee työkseen velkaantuneita ihmisiä. Hänellä on myös omia kokemuksia velkaantumisesta. Vuosi sitten Lehtonen sortui ottamaan pikavippejä.


Lehtonen: ”Meille oli tulossa siinä vaiheessa perhejuhlia ja lapsille nimenomaan oli sitten tarpeita.- - - Ja minulle ei sitten myönnetty mistään sitä lainaa vedoten määräaikaseen työsopimukseen. - - - ”Sitten, kun laittaa tekstiviestillä pikavippihakemuksen ja sieltä tulee vastaus, että hakemuksenne on hyväksytty, sehän on kun jotakin mannaa, joka niin kun hyväilee itsetuntoo ja sen niin kun tulkitsee oikeen laajemmassa merkityksessä, ett aah minut on hyväksytty.”Lehtosen mielestä vippien ottaminen on tehty liian helpoksi.

Lehtonen: ”Se lähtee hyvin äkkiä semmoselle linjalle, että lähtee niin kun niillä pikavipeillä sit hoitaan sitä taloutta, että - - -mä maksan koko palkallani näitä velkoja ja pikavippejä pois, no milläs ostetaan ruokaa, no otetaanpa muutama pikavippi, niin saadaan ruokaa.”


Henry Sumuvuori teki kaikkensa saadakseen poikansa vippaamisen loppumaan. Hän takavarikoi pojan pankkikortin ja verkkopankkitunnukset.


Sumuvuori: ”Hän meni pankkiin ja ilmotti vaan, että on pankkiavaimet hukassa ja tällä tavalla hän harhautti isäänsäkin.”Pojalle tehtiin vapaaehtoinen luottokielto, että hän ei saisi otettua enempää vippejä. Siitäkään ei ollut apua.


Lopulta Henri Sumuvuori turvautui äärimmäiseen keinoon. Hän haastoi oman poikansa oikeuteen. Sumuvuori yritti saada pojalleen luottotietomerkinnän ja velkomustuomion, jolla poika velvoitettaisiin lyhentämään velkojaan isälleen.

Sumuvuori: ”Tää tuntu jopa semmoselta etten tahdo itsekään hyväksyä tätä ja voin sanoo, että pojalle sanoin tästä asiasta että voit saada elinikäisen katkeruuden isää kohtaan, että perunko mä tämän, tämän käräjäoikeuden jutun, mä en vaadi sulta korkoja, mä en vaadi sulta oikeudenkäyntikuluja, mut mä haluan että sun velkaantuminen loppuu.”


Käräjäoikeus ei suostunut Sumuvuoren epätavallisiin vaatimuksiin. Sen sijaan Sumuvuorta kehotettiin jättämään pojan vippivelat maksamatta.


Sumuvuori: ”Mietin kovasti, et pitääkö antaa mennä yhden lainan esimerkiksi ulosottoon, tätä suositellaan minulle.”Pikavippiyritysten edustajia on vaikea saada haastateltaviksi. Toimittajaa kehotetaan kääntymään Suomen Pienlainayhdistyksen puoleen. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto toimii puskurina pikavippialan ja median välissä.

Riikka / MOT: ”Mitä keinoja vanhemmilla on rajoittaa lastensa vippaamista?”


Kuusisto: ”No alaikäisille ei tietysti myönnetä lainoja että kysymys on siitä, että pitää vaan niin kuin luottaa siihen, että aikuiset ihmiset pärjää omissa raha-asioissaan.”


Riikka / MOT: ”No mitä jos eivät pärjää?”


Kuusisto: ”No ääritapauksissa tietysti - - - niin yks vaihtoehto joka on kyllä aika rankka mutta varmasti toimii, on että jättää jonkun laskun mahdollisesti pienen maksamatta niin kauan että niin sanotut luottotiedot menee.”


Sumuvuori: ”Vanhemmat rakastaa niin syvästi omia lapsiaan että, että vaikka he kokisivat hyväksikäytetyksi, niin he auttavat, ja siinä on nämä vippivirmojen moraalittomuus juuri, että sitä rakkautta väärinkäytetään.”


Riikka / MOT: ”Miten moraalista on se, että myönnetään pikavippejä, joita esimerkiksi vanhemmat joutuvat maksamaan?”

Kuusisto: ”No yhtä hyvin voi kysyä, että mitä niillä rahoilla mahdollisesti on ostettu tai mihin ne on kulutettu että jos… vuokranantajat vuokraa keskustayksiöitä opiskelijoille niin eikö nekin silloin tiedä että vanhemmat varmaan maksaa ne vuokrat tai ainakin auttaa niissä?”


Juonto: Suomen rikoslaki kieltää koronkiskonnan eli taloudellisen edun hankkimisen toisen ahdinkoa hyväksikäyttäen. Toistaiseksi syytteitä koronkiskonnasta ei ole nostettu. Poliisin mielestä pikavipit eivät ole olleet kiskontaa, koska suurin osa vippien kustannuksista tulee kuluista, ei koroista.

Viime helmikuussa lakia muutettiin. Pikavippiyhtiöiden perimät kulut rinnastetaan nyt korkoihin.


Pikavippiyrityksiä valvoo Kuluttajavirasto. Virasto teki toukokuussa poliisille tutkintapyynnön kolmesta pikavippiyrityksestä.

Riitta Kokko-Herrala: ”Saadaksemme nyt sitten tästä uudesta säännöksestä käytännössä tulkintaa, niin teimme tämän tutkintapyynnön, mutta toki tietysti kyseessä on, on sellaiset markkinoilla toimivat yritykset, joilla niin kuin korkotaso silloin tai kulut, - - - olivat markkinoiden korkeimpia. - - - Tyypillisesti vaikka sellaista tasoa, että kun lainaa 200 euroa kuukaudeksi, niin joutuu maksamaan vaikka 500 tai 600 euroa takaisin.”


Vippien todellisen vuosikoron laskemiseen Kuluttajavirasto on käyttänyt EU:n määrittelemää laskentakaavaa.


Tutkintapyynnöstä ilmenee, että kun yritysten perimät kulut muutetaan todellisiksi vuosikoroiksi, korot nousevat satoihin tuhansiin, jopa miljardeihin prosentteihin.


MOT: ”Tällä EU-kaavalla laskettaessa näille pikavipeillehän tulee siis miljoonien, jopa miljardien ja biljoonien vuosikorkoja. Mitä järkeä tässä on?”


Kokko-Herrala: ”Näin on. Todella tulee jopa biljoonia, mutta siinä on se tarkoitus, että tuota se herättää kuluttajan.”Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja pitää todellisen vuosikoron laskentakaavaa harhaanjohtavana.


Kuusisto: ”No jos tämmöinen keskitason ekonomi joutuu tarkistaan että mikä luku on miljardin jälkeen seuraava, niin voisi kuvitella että kaikki asiakkaat ei arkielämässään näin isoilla luvuilla pelaa.”- - - ”Todellisuudessahan mitään vuosikorkoo ei tietysti oo, että - - - ei oo sellaista tuotetta joka tuottais jotakin vuoden ajalla.”It-alan yrittäjä Svante Lehtinen joutui turvautumaan pikavippeihin, kun yrityksen toiminta oli väliaikaisesti katkolla.

MOT: ”Mihin tarkotukseen otit tän vipin sillon vajaa vuos sitten?”


Svante Lehtinen: ”No sillähän ei o merkitystä, mutta taisin ottaa sillä kertaa bensaan ja ruokaan.”


MOT: ”Tämmösii päivittäisii...?”


Lehtinen: ”Nii, yllättäviin kuluihin mihi nyt just siinä tilanteessa ei o, ei o rahaa varattu.”Lehtinen ei periaatteellisista syistä ole halunnut hakea yhteiskunnan tukia.

Lehtinen: ”Mun mielest jokaisen ihmisen tulis tulla toimeen omillaan - -- eikä käyttää... loisia muiden ihmisten kustannuksella.”


Juonto: Ege Finance –nimisen yrityksen tarjoama vippi vaikutti aluksi edulliselta. Lainan takaisinmaksu myöhästyi silti kolme päivää. Ege Finance siirsi maksun eräpäivää Lehtiseltä kysymättä. Eräpäivän siirto maksoi yhdeksän euroa.

Pian Lehtisen postiluukusta alkoi pudota perintätoimisto Flex Cashin kirjeitä. Pikavippifirma oli lähettänyt sekä alkuperäisen vipin että eräpäivän siirron perintätoimiston perittäväksi. Molempiin saataviin lisättiin omat perintäkulut.

Lehtinen: ”Joo, automaattinen eräpäivänsiirto on palvelu, joka maksaa yhdeksän euroo alunperin heidän hinnaston mukaan, mutta sitte ku siihen tuli perintäkulut päälle, ni tällä hetkellä multa vaaditaan sataaneljääkymmentä euroo tästä eräpäivänsiirrosta, jota mä en o tilannu. - - - Ja lainan pääoma, viiskymment euroo, siitä vaaditaan nykyään takasinmaksettavaks kahtasataaviittäkymmentä euroo.” - - - ”Suunnilleen neljäsataa euroo on kokonaissumma viidenkympin lainasta.”


Juonto: Perintätoimisto Flex Cashin omistavat Obisidia Management, Crusader Investment ja Hece Oy. Kaupparekisterin mukaan Obsidia Management on rekisteröity Zugin kantooniin Sveitsiin, ja Crusader Investment Maltalle. Molemmat ovat veroparatiiseja.


Pikavippejä tarjoava Ege Finance ja perintätoimisto Flex Cash eivät ole pelkkiä liikekumppaneita, vaan Lehtisen mukaan niiden taustalla on samoja ihmisiä. Yrityksillä on sama faksinumero.

Lehtinen: ”No pikavipithän on hyvinkin tarpeellisii ja hyödyllisiä, mutta vaa niin kauan kun peli on reilua.” - - -”Reiluuteen ei ainakaan kuulu ulkopuolisen perintätoimiston käyttäminen tai sellasen ymppääminen lainanantajan bisnekseen.”


Pikavippiyritysten ja perintätoimistojen välisiä kytkentöjä löytyy muitakin.

Riikka / MOT: ”No miten esimerkiks teidän jäsenyrityksistä Risicum ja OK-perintä heillä on oma perintätoimisto I-kassa, mitä he hyötyvät tästä?” *)

Kuusisto: ”No perintähän on kustannus. - -- Niin on selvää, että jotkut haluaa tehdä sitä sillä lailla tavalla että se raha ei menisi kaikki sitten ulkopuolelle.”


Riikka / MOT: ”Kuinka merkittävä lisätuotto se sitten on että voi laittaa ne omien asiakkaiden vipit omalle perintätoimistolle?”


Kuusisto: ”Mä en osaa vastata tohon vielä, koska toi järjestely ei oo ollut toiminnassa vielä niin kauaa, että se noista tilinpäätöksistä näkyisi vielä julkisesti.”Suomen Pienlainayhdistys edustaa kahdeksaa suurta pikavippiyritystä. Toiminnanjohtajan mukaan jäsenyritykset ovat sitoutuneet yhdistyksen eettisiin sääntöihin.

Kuusisto: ”Me arvioidaan näitten taustahenkilöitten luotettavuutta. - - - Että pyrittäis välttämään sellaista tilannetta, että otettais yhdistykseen jäseniä, joilla olis joku niin kuin tahra, joka vois niin kuin tätä kautta koitua muitten harmiksi.”


Juonto: Suurimmat vippifirmat ovat tehneet huikeaa tulosta. Yleensä yritysten liikevoitto on korkeintaan parikymmentä prosenttia liikevaihdosta. Pikavippiyritysten voitto voi kuitenkin olla jopa yli 70 prosenttia liikevaihdosta. Esimerkiksi Vipster Oy:n liikevaihto oli viime vuonna yhdeksän ja puoli miljoonaa euroa, josta liikevoittoa oli vajaat kuusi miljoonaa.


Yllättävän monella pikavippiyrittäjällä on silti vaikeuksia maksaa omia velkojaan. MOT selvitti 63 pikavippiyrityksen ja niiden avainhenkilöiden merkinnät ulosottorekisteristä. Avainhenkilöiksi katsottiin pikavippiyhtiöiden johtajat, hallituksen jäsenet ja omistajat.


Lähes joka kolmannella pikavippiyrityksellä tai yrityksen avainhenkilöllä on merkintöjä ulosottorekisterissä. Merkinnät ovat esimerkiksi verovelkoja, maksamattomia sakkoja tai vakuutusmaksuja. Osa on maksanut rästinsä, osalla velat ovat yhä hoitamatta.

Edes Suomen pienlainayhdistys ei ole täysin puhtoinen.

Riikka / MOT: ”Niin teidänkin omista jäsenyrityksistä peräti kolmen hallituksessa istuu ihmisiä joilla on merkintöjä ulosottorekisterissä…?”

Kuusisto: ”No mä kysyin sitä tota Helsingin ulosottoviraston tämmöiseltä johtavalta viskaalilta että kuinka kauan ulosottorekisterissä pysyy merkinnät ja hän sanoi, että - - - esimerkiksi parkkisakko tai joku muu julkisoikeudellinen maksu menee ulosoton kautta niin kuin nopeesti, mutta sitten vaikka sen maksaa heti, - - - niin se merkintä voi säilyä siellä iät ajat.”


MOT: ”No nää oli viimeisen kahden vuoden aikana kaikki.”

Kuusisto: ”Joo, se on tietysti se on tietysti ihan puhdasta huolimattomuutta, - - - käsittääkseni niin kuin avoimia saatavia siellä ei oo.”Kuka tahansa voi perustaa pikavippifirman. Mitään lupaa tai rekisteröintiä ei tarvita. MOT:n selvitysten mukaan monella pikavippiyrittäjällä on rikostuomioita rattijuopumuksesta törkeään velallisen epärehellisyyteen.

Kuusisto: ”Eihän meillä ole mahdollisuuksia ketään savustaa ulos muuta kuin hintakilpailun kautta, että totta kai se menee viranomaisen kautta sitten, että näihin pitäis puuttuu.”


Henry Sumuvuori yritti saada yhteyttä pikavippifirmoihin selvitellessään poikansa velkoja.

Sumuvuori: ”Että me käytiin yritysrekisteri läpi, sieltä yritettiin etsiä sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita, kaikissa vippivirmoissa ei löydy, löydy tietoja näistä - - - se on hyvin sellasta salapoliisi- lähes salapoliisihommaa.”


Myös MOT yritti tavoittaa pikavippiyrittäjiä.
Puheluja:


Riikka / MOT: ”Riikka Kaihovaara Yleisradion MOT-ohjelmasta hei, soitanko huonoon aikaan?”


”No itse asiassa soitat, mä olen auton ratissa.”


Riikka / MOT: ”No onko joku parempi aika, jolloin voisin soittaa?”


”No ei oo itse asiassa, ei oo.””Juuri nyt emme pääse vastaamaan puhelimeen, mutta jätä lyhyt viesti äänimerkin jälkeen.””Valitsemanne numero ei ole käytössä, olkaa hyvä ja tarkistakaa numero.”


”Eikä mulla ole antaakaan mitään numeroa.”


Riikka / MOT: ”Sulla ei siis ole teidän yrityksen toimitusjohtajan numeroa?”


”No se on jossain tuolla papereissa ja mulla kestää hetken aikaa, jos mä kaivan sen tuolta.”Koska pikavippiyrittäjiä ei saanut kiinni puhelimella, etsimme heitä yritysten toimistoilta.

Joillekin yrityksille löytyy vain postilokero, mutta ei lainkaan katuosoitetta. Monen pikavippifirman osoite johtaa asuintaloon, kuten tänne Jakomäen betonilähiöön. Toisen yrityksen osoitteeksi on ilmoitettu asuintalo hienostoalueella Westendissä.

Yhden oven avaa mies, joka sanoo, että toimitusjohtaja ei ole paikalla.

Riikka / MOT: ”Olen siis Yleisradiosta, MOT-ohjelmasta…”


Mies oven takana: ”Joo tota viideltä, viideltä, voitte tulla viideltä.”


Riikka / MOT: ”Kiitos.”Juonto: Myöhemmin valokuvasta selviää, että kyseessä oli toimitusjohtaja itse.

Pikavippialalle on tyypillistä, että samat yrittäjät pyörittävät useita pikavippifirmoja.

Poliisi tutkii Kuluttajaviraston pyynnöstä kolmea eri pikavippiyhtiötä koronkiskonnasta. Kaikilla on sama toimitusjohtaja, Tuomo Mäki. Mäkeä vastaan on vireillä myös syyteharkinta osakeyhtiörikkomuksesta.


Mäki pyörittää yhteensä yli kymmentä pikavippiyritystä, joilla on useita eri vippisivustoja. Pikavippien ottajat kutsuvat Mäen lukuisia yrityksiä tuttavallisesti ”Tuomon tuviksi”. Kahden suurimman liikevaihto on miljoonia euroja.

Tästä huolimatta Tuomo Mäen tulot ovat vaatimattomat. Vuoden 2008 verotietojen mukaan Mäki tienasi 18 000 euroa ansiotuloa. Vielä vuonna 2000 Mäen pääomatulot olivat 1,5 miljoonaa euroa. Viime vuosina pääomatuloja ei ole ollut lainkaan.


Olisimme halunneet kysyä, mihin pikavippifirmojen voitot ovat menneet.

Riikka / MOT: ”No Riikka Kaihovaara Yleisradion MOT-ohjelmasta päivää. Tuomo Mäkeä etsimme.”


Mies ovella: ”Ei ole valitettavasti paikalla.”


Riikka / MOT: ”Mutta tässä osoitteessa toimii kuitenkin RTF Finance ja Foc Capital?”


Mies ovella: ”Joo mutta nyt on lomalla, lomalla.”


Riikka / MOT:”Mistäköhän heitä vois tavoittaa?


Mies ovella: ”Mä en tiedä, varmaan mökillä tällä hetkellä.”


Riikka / MOT: ”Mutta onks heillä jotain numeroita…?”


Mies ovella: ”En mä osaa vastata siihen.”

Myöhemmin Ylen arkistosta löytyy pätkä, josta käy ilmi, että oven avannut mies oli Tuomo Mäki itse.


Mies ovella: ”Palataan asiaan kun he on tullut lomalta?”


Riikka / MOT: ”Voinko jättää yhteystietoni, jos he soittais mulle?”


Mies ovella: ”Okei.”


Riikka / MOT: ”Kiitoksia.”


Riikka / MOT: ”Kukahan se mahtoi olla?”


Juonto: Soittoa ei koskaan kuulunut. Kävimme ovella vielä toistamiseen, mutta sihteerin mukaan Mäki ei ollut paikalla. (Kuvassa ollut henkilö ei ollut Tuomo Mäen sihteeri vaan yrityksen asiakaspalvelija. Toimitus pahoittelee erehdystä.)

Monen suomessa toimivan pikavippiyrityksen lonkerot johtavat Suomenlahden taakse -Viroon.


Esimerkiksi monilla Tuomo Mäen johtamilla yrityksillä on Virossa sisaryritys, jonka nimi on sama tai melkein sama kuin suomalaisen yrityksen.

Pöytälaatikkoyritysten ja Holding –yhtiöiden verkko on mutkikas. Suomalaisen RTF Financen pääomistajat ovat virolaiset Prossimo Investments ja TCF Holding. Molempien toinen pääosakas on Tuomo Mäki itse.


Taustalla kummittelee myös Viljakainen Holding & Investment, jonka omistaja on perintätoimisto Flex Cashin hallituksen puheenjohtaja.

Prossimo Investmentsin on perustanut ABC Kapital, joka myy valmiita osakeyhtiöitä tässä talossa.


ABC Kapital on perustanut myös suomessa toimivan Ege Financen. Kaikki tässä ohjelmassa mainitut pienlainayhdistykseen kuulumattomat yritykset ovat siis Viron kautta kytköksissä toisiinsa.


Ege Financen nuori toimitusjohtaja asuu täällä Meriväljän eliittialueella Tallinnassa.

Riikka / MOT: “We´re in Tallinn at the moment and I thought that… Do you have time to meet for an interview?”

Toimitusjohtaja: “I´m sorry I can´t… I´m very busy this week.”


Runsas vuosi sitten Virossa asetettiin korkokatto pikavipeille. Tällä hetkellä suurin sallittu vuosikorko on kuutisenkymmentä prosenttia.

Yksi lakiesityksen puuhamiehistä oli Viron entinen oikeusministeri, nykyinen oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Ken-Marti Vaher.

Ken-Marti Vaher: ”You are giving out a signal by the parliament to those businesses that it is against good practice and against the law to give out loans which are going over the threshold, over the upper limit of the interest rate.” - - - “The amount of loans given out and also taken has decreased. And secondly the costs of the loans are still more reasonable than before.”


Suomessa poliitikot ovat jatkuvasti askeleen jäljessä pikavippifirmoja.

Sumuvuori: ”Kyl mä koen että se, että Suomen lakiin on kirjattu että koronkiskonta, ni se tarkottaa sitä että korko ei saa olla kohtuuton, ja lainsäätäjän pitää määritellä kohtuullinen korko.”


Viime kesäkuussa eduskunta hyväksyi kuluttajansuojalain muutoksen. Oppositio olisi halunnut pikavipeille korkokaton. Hallituksen esitystä ei kuitenkaan muutettu.

Lain valmistelusta vastasi oikeusministeri Tuija Brax. Brax ei löytänyt kalenteristaan aikaa haastattelulle.

Sen sijaan kameran eteen istui oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Katri Kummoinen.


MOT: ”No miksi näille kulutusluotoille ei haluttu asettaa korkokattoa?”


Kummoinen: ”Tämmösestä korkokaton asettamisesta saattaisi aiheutua myöskin epäedullisia vaikutuksia, niinkun luoton hintarakenteen hämärtymistä ja sitä, että osa kuluttajista syrjäytyy luottomarkkinoilta.”


MOT: ”Mitä tarkoittaa, että osa kuluttajista syrjäytyisi luottomarkkinoilta?”


Kummoinen: ” Sitä, että osa kuluttajista ei saisi luottoa.”Uusi laki velvoittaa pikavippifirmat rekisteröitymään Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Rekisteröinnin saamisen edellytys on yrittäjän luotettavuus.

Laki tulee voimaan tämän vuoden joulukuussa. Siitä alkaa puolen vuoden siirtymäaika. Epärehelliset vippiyrittäjät saadaan siis siivottua alalta aikaisintaan ensi kesänä.

MOT: ”Miksi tämä siirtymäaika on niin pitkä?”


Kummoinen: ”No tämä on aika tavanomainen elinkeino-oikeudellisessa lainsäädännössä ja on kohtuullista sekä näille toimijoille että myöskin sitten viranomaiselle, että tässä on tämmöinen siirtymä-aika.”Siihen asti kuluttajat yrittävät epätoivoisesti päätellä mihin pikavippiyritykseen voi luottaa ja mihin ei.

Sari Lehtonen ja Svante Lehtinen ovat saaneet velkaantumisensa hallintaan.

Lehtonen: ”Siinä on täytyny ottaa sitten lusikka kauniiseen käteen ja ryhtyä niitä sitten järjestelmällisesti maksamaan.”


Lehtinen: ”Näköpiirissä on se että maksan kaikki velkani pois, melko pian.”


MOT: ”Miten?”Lehtinen: ”Mä myyn taloni ja maksan velat.”

Henry Sumuvuoren poika on asetettu edunvalvontaan, eli hän ei voi enää itse päättää raha-asioistaan. Uusia vippejä hän ei enää voi ottaa.


Sumuvuori: ”Odotetaan, että nuori nujerretaan ensin, ja sitten odotetaan, että hän on lähes huostaan… edunvalvoja määrätään, ennen ku häntä autetaan.”


Loppu.


*) Toimittajan kysymys sisältää virheen.

Kaihovaara: ”No miten esimerkiks teidän jäsenyrityksistä Risicum ja OK-perintä – heillä on oma perintätoimisto I-kassa, mitä he hyötyvät tästä?”


Toimittajan kysymyksen olisi pitänyt kuulua seuraavasti: ”Entä teidän jäsenyrityksenne Risicum ja OK Money – nehän käyttävät yhteistä, samassa omistuksessa olevaa perintätoimistoa, I-kassa. Miten ne hyötyvät siitä?”


Virhe johtui OK-alkuisten yhtiönimien sekoittumisesta. Toimitus pahoittelee virhettä.