Hyppää pääsisältöön

Millaisen pureman Monty Python jätti suomalaisiin komediantekijöihin?

Monty Pythonin lentävä sirkus kuuluu sketsikomedian klassikkoihin. Suomalaiset komedian ammattilaiset kertovat Olli Kangassalon dokumentissa suhteestaan pythonismiin.

Neil Hardwick ja Jussi Tuominen loivat omia pythonismejaan jo ennen Pythonin Suomeen rantautumista 1970-luvulla. Ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa liittää Monty Pythonin harrastaman metahuumorin ranskalaisen elokuvan uuteen aaltoon.

Alivaltiosihteerin Simo Frangen ja Pasi Heikura ovat suuria Python-faneja. Julmahuvi -ryhmän Janne Reinikainen analysoi ohjelmassa Monty Pythonin huumoritekniikoita, absurdismia ja transvestiittihuumoria. Lapinlahden Lintujen sketsisarjojen huumori tuntuu olevan pythonismeilla kyllästettyä, mutta Timo Erängön mukaan inspiraation lähteenä on suomalainen todellisuus, joka on Monty Pythonia hullumpaa.