Hyppää pääsisältöön

Pythonin hännällä

"Monty Pythonin lentävä sirkus" kuuluu sketsikomedian klassikkoihin. Suomalaiset komedian ammattilaiset kertovat Olli Kangassalon dokumentissa suhteestaan pythonismiin.

Neil Hardwick ja Jussi Tuominen loivat omia pythonismejaan jo ennen Pythonin Suomeen rantautumista 1970-luvulla. Ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa liittää Monty Pythonin harrastaman metahuumorin ranskalaisen elokuvan uuteen aaltoon.

Alivaltiosihteerin Simo Frangen ja Pasi Heikura ovat suuria Python-faneja. Julmahuvi -ryhmän Janne Reinikainen analysoi ohjelmassa Monty Pythonin huumoritekniikoita, absurdismia ja transvestiittihuumoria.

Lapinlahden Lintujen sketsisarjojen huumori tuntuu olevan pythonismeilla kyllästettyä, mutta Timo Erängön mukaan inspiraation lähteenä on suomalainen todellisuus, joka on Monty Pythonia hullumpaa.

Tietolaatikko

Yle Teema esitti syksyllä 2010 kuusiosaisen dokumenttisarjan Monty Python - totuutta hipoen. Siinä Monty Python -ryhmän viisi elossa olevaa jäsentä muistelee ja juhlii ryhmän 40-vuotista taivalta sketsiviihteen pioneereina.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto