Hyppää pääsisältöön

Muslimina Suomessa

Mikä saa suomalaissyntyisen naisen verhoutumaan huiviin, ja luterilaista elämää eläneen kääntymään muslimiksi? Miten alunperin irakilainen Hussein Al-Taee kokee elämän muslimina Suomessa?

Suomessa elää noin 40 000 islaminuskoa tunnustuvaa. Tulevaisuudessa muslimien määrä tulee maahanmuuton ja käännynnäisten myötä kasvamaan.

Vaikka Suomessa on asunut muslimeja 1800-luvulta lähtien, ovat maailman toiseksi suurimman uskonnon tavat ja perinteet monelle vieraita.

Haastattelussa Heidi Honkanen kertoo, kuinka kääntyi islaminuskoon. Heidin mielestä median antaman kuvan takaa löytyy hyviä ja kauniita ajatuksia. Esimerkiksi Islamin uskonnollisissa teksteissä mies ja nainen ovat tasa-arvoisia.

Hussein Altair tuli Suomeen 90-luvun puolivälissä pakoon Saddamin vainoja. Hussein kertoo miltä tuntuu kun Saddam Hussein on saatu kiinni. Altair pohtii myös onko Suomessa helppoa toteuttaa islaminuskoa ja kertoo niistä vaikeista asioista, joita Suomessa muslimina kohtaa.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto