Hyppää pääsisältöön

Ramadan Suomessa

Muslimien paastokuukausi Ramadan on tärkeä osa islaminuskoisten elämää. Miten muslimit Suomessa viettävät paastoa, kun muu yhteiskunta ei osallistu siihen?

Abdelwahad viettää kuukauden alkupuolen Suomessa ja matkustaa loppuajaksi Marokkoon poikansa kanssa.

Haastattelussa Abdelwahad kertoo mitä muslimikulttuuriin kuuluu, mitä hän haluaa opettaa lapsilleen, ja kuinka he voivat olla ylpeitä omasta kulttuuristaan.

Matkalla Marokkoon viisivuotias Omar näkee, miten Ramadania vietetään suurperheessä, maassa, jossa koko yhteiskunta osallistuu juhlintaan. Paaston päätyttyä vietetään Id al-fitr -juhlaa. Juhla on kolmipäiväinen ja sen alku määräytyy uuden kuunsirpin havaitsemisen perusteella.

Tietolaatikko

Ramadanin aikana muslimit syövät ja juovat vain pimeän aikaan. Päivänvalossa myös esimerkiksi tupakointi on kiellettyä. Ramadan on islamilaisen kalenterin yhdeksäs kuukausi. Koska kalenterin mukaan kuukausi perustuu kuun vaiheisiin, ramadan ei ole aina samaan aikaan vuodesta.

Kommentit