Hyppää pääsisältöön

Ramadan Suomessa

Muslimien paastokuukausi Ramadan on tärkeä osa islaminuskoisten elämää. Miten muslimit Suomessa viettävät paastoa, kun muu yhteiskunta ei osallistu siihen?

Abdelwahad viettää kuukauden alkupuolen Suomessa ja matkustaa loppuajaksi Marokkoon poikansa kanssa.

Haastattelussa Abdelwahad kertoo mitä muslimikulttuuriin kuuluu, mitä hän haluaa opettaa lapsilleen, ja kuinka he voivat olla ylpeitä omasta kulttuuristaan.

Matkalla Marokkoon viisivuotias Omar näkee, miten Ramadania vietetään suurperheessä, maassa, jossa koko yhteiskunta osallistuu juhlintaan. Paaston päätyttyä vietetään Id al-fitr -juhlaa. Juhla on kolmipäiväinen ja sen alku määräytyy uuden kuunsirpin havaitsemisen perusteella.

Tietolaatikko

Ramadanin aikana muslimit syövät ja juovat vain pimeän aikaan. Päivänvalossa myös esimerkiksi tupakointi on kiellettyä. Ramadan on islamilaisen kalenterin yhdeksäs kuukausi. Koska kalenterin mukaan kuukausi perustuu kuun vaiheisiin, ramadan ei ole aina samaan aikaan vuodesta.

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto