Hyppää pääsisältöön

Kadonneet: Antero Harju

Hämeenlinnalainen liikemies Antero Harju katosi vuonna 1990. Keväällä 2010 poliisi vangitsi miehen epäiltynä Harjun taposta. Omaisille tärkeäintä olisi, että Antero löytyisi.

Keväällä 1990 katosi Hämeenlinnassa 48-vuotias Lauri Antero Harju. Monenlaisilla liiketoimilla itsensä elättäneen Harjun tarkkaa katoamisajankohtaa ei tiedetä ja liikkuvaa elämää viettäneen bisnesmiehen katoamisen syytkin ovat pitkään olleet arvailujen varassa.

Kadonneet-sarjan jakso Moottoritie on kuuma kartoittaa Harjun viimeisten hetkien elämäntilanteen: avioerosta alkanut alamäki oli kiihtynyt ja Harjun ystäväpiirin oli ilmaantunut henkilöitä, joiden toimet eivät päivänvaloa kestäneet.

Harmaassa paperibisneksessä pyöri rahaa ja parkettien partaveitsenä tunnettu Harju viihtyi hyvin ravintoloissa ja naisseurassa.

Harjun kohtalo nousi uudelleen otsikoihin samaan aikaan kun ohjelmantekijät kuvasivat illan jaksoa. Poliisi vangitsi kevään aikana vuonna 1951 syntyneen hämeenlinnalaismiehen Harjun taposta epäiltynä. Käräjäoikeus istui kesäkuun alussa.

Esitutkinnan mukaan Harjun kohtalon sinetöivät neljä miestä. Kalmoa etsittiin kiivaasti oikeudenkäyntiin asti 1990-luvulla rakennetun Hämeenlinna–Tampere-moottoritien maastosta.

Oikeuden päätös oli näytön niukkuuden vuoksi vapauttava ja kadonneen Harjun omaisten tuska jatkuu. Heille tärkeintä olisi että kalmo löytyisi. He haluaisivat saattaa isänsä siunattuun hautaan.

Teksti: Yle Asiaohjelmat

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto