Hyppää pääsisältöön

Kuulokuvia Laatokan Karjalasta

Toimittajat Päivi Istala ja Riitta Tarkkola suuntasivat kesämatkalle Sortavalaan, Laatokan Karjalan pääkaupunkiin. Matkalla poikettiin myös Sammatsaaressa ja tarunhohtoisessa Valamossa.

Tietolaatikko

Turtion sukuseura järjesti matkan suvun juurille Sortavalaan 7-10.6.2010. Matkalle osallistui 21 henkeä.

Yleisradion toimittajat Päivi Istala ja Riitta Tarkkola olivat matkalla mukana, ja tekivät kolme matkaa käsittelevää ohjelmaa. Ohjelmat esitettiin Yle Radio 1:ssä osana Karjalainen heinäkuu -teemaa.

Turtion suvun mukana toimittajat vierailivat suvun entisillä asuinsijoilla. Karjalaisten juurten ja perinteiden vaalintaan kuuluu yhä useammassa suvussa myös vanhojen kivijalkojen ja entisten kotipaikkojen etsintä ja niillä samoaminen.

Vanhoilla asuinsijoilla muisteltiin menneitä, ihailtiin varhaiskesän kauneutta Laatokalla ja saaristolaismaisemissa. Matkalla poikettiin myös Sammatsaaressa ja tarunhohtoisessa Valamossa.

Kolmen sukupolven matkan oppaana oli Sortavalan maalaiskunnasta kotoisin oleva arkkitehti, professori Martti I. Jaatinen.

Teksti: Emilia Kemppi

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto