Hyppää pääsisältöön

Kuulokuvia Laatokan Karjalasta

Toimittajat Päivi Istala ja Riitta Tarkkola suuntasivat kesämatkalle Sortavalaan, Laatokan Karjalan pääkaupunkiin. Matkalla poikettiin myös Sammatsaaressa ja tarunhohtoisessa Valamossa.

Tietolaatikko

Turtion sukuseura järjesti matkan suvun juurille Sortavalaan 7-10.6.2010. Matkalle osallistui 21 henkeä.

Yleisradion toimittajat Päivi Istala ja Riitta Tarkkola olivat matkalla mukana, ja tekivät kolme matkaa käsittelevää ohjelmaa. Ohjelmat esitettiin Yle Radio 1:ssä osana Karjalainen heinäkuu -teemaa.

Turtion suvun mukana toimittajat vierailivat suvun entisillä asuinsijoilla. Karjalaisten juurten ja perinteiden vaalintaan kuuluu yhä useammassa suvussa myös vanhojen kivijalkojen ja entisten kotipaikkojen etsintä ja niillä samoaminen.

Vanhoilla asuinsijoilla muisteltiin menneitä, ihailtiin varhaiskesän kauneutta Laatokalla ja saaristolaismaisemissa. Matkalla poikettiin myös Sammatsaaressa ja tarunhohtoisessa Valamossa.

Kolmen sukupolven matkan oppaana oli Sortavalan maalaiskunnasta kotoisin oleva arkkitehti, professori Martti I. Jaatinen.

Teksti: Emilia Kemppi

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto