Hyppää pääsisältöön

Marjat suomalaista superruokaa

 Akuutti 14.9.2010Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on länsimaissa yhä yleistyvä elintasosairaus, joka liittyy metaboliseen oireyhtymään. Turun yliopiston biokemian ja elintarvikekemian laitoksen, kliinisen laitoksen, Turun Ammattikorkeakoulun sekä seitsemän kotimaisen elintarvikealan yrityksen yhteistyönä toteutettiin kyseisen ongelman vähentämiseen liittyvä kolmevuotinen tutkimus.

Tekesin (Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus) merkittävältä osin rahoittamassa projektissa selvitettiin suomalaisten marjojen ja teollisesti valmistettujen marjatuotteiden kykyä ehkäistä lihavuuteen liittyviä sairauksia.

Rasvamaksasta eroon?

Marjojen nauttimisella havaittiin olevan yhteys rasvamaksan vähenemiseen.

YLE/Akuutti- Huomasimme, että syömällä sekaisin suomalaisia marjoja, kuten mustikkaa, puolukkaa, mustaherukkaa ja tyrniä, erilaisina tuotteina sekä pakastettuna marjana, pystyttiin vähentämään rasvan kerääntymistä maksaan. Se on merkittävää, koska rasvan kerääntyminen on yhteydessä kakkostyypin diabeteksen kehittymiseen, kertoo aiheesta väitöstutkimusta valmistellut tutkija Henna-Maria Lehtonen.

Tutkimuksen ensimmäisen osakokeen koehenkilöinä oli 61 vapaaehtoista tervettä ja lievästi ylipainoista naista. Naiset jaettiin satunnaisesti kahteen erilaiseen ryhmään viideksi kuukaudeksi. Molemmille ryhmille annettiin yleinen ohjeistus terveellisten elämäntapojen noudattamiseksi. Erona ryhmien välillä oli, että toiselle ryhmälle jaettiin marjatuotteita päivittäin nautittavaksi osana normaalia ruokavaliota energian saannin kasvamatta.

YLE/AkuuttiMolempien ryhmien koehenkilöistä otettiin verinäytteet sekä ennen tutkimusta että sen jälkeen. Verinäytteistä analysoitiin erilaisia lihavuuteen liittyvien sairauksien riskitekijöitä. Tutkimuksen aikana tarkkailtiin myös koehenkilöiden kehonkoostumusta ja verenpainetta.

Varsin merkittävä tulos oli se, että marjaryhmään kuuluneiden naisten maksan rasvoittumisastetta mittaava ALAT-arvo aleni 23 prosenttia eli lähes neljänneksellä (lähtöarvo ryhmässä 20 U/L, loppuarvo 16 U/L). Ryhmässä, joka ei saanut marjatuotteita, ei muutosta ALAT-arvossa havaittu. Marjaryhmässä havaittiin suotuisia muutoksia myös muissa mitatuissa arvoissa kuten verenpaineessa.

Mustikka, puolukka, mustaherukka ja tyrni

– Näitä neljää marjaa: mustaherukkaa, tyrniä, puolukkaa ja mustikkaa syötiin yhteensä 160 grammaa vuorokaudessa viiden kuukauden ajan. Viisi kuukautta on YLE/Akuuttiverraten lyhyt aika. Ihminenhän voi syödä marjoja koko elämänsä, niin kuinka hyviä vaikutuksia silloin saadaankaan aikaan. Tarkoituksena on tutkia tätä samaa asiaa vielä jatkossa. Me emme voi tietää, oliko kyseessä juuri kaikkien marjojen yhteisvaikutus vai olisiko joku näistä neljästä marjasta sittenkin tehokkaampi kuin ne kolme muuta, pohtii Lehtonen.

– Nykyinen näkemyksemme on, ettei ole olemassa jotain tiettyä yhdistettä tai vain muutamaa komponenttia, jotka ovat vaikutusten takana. Kysymys on marjaruokavalion terveellisyydestä. Vaikka marjat sisältävät luontaisesti sokeria, joka koetaan lihavuuskeskusteluissa haitallisena, näyttää marjoissa olevat joitakin sokerien vaikutuksia lieventäviä tekijöitä, kertoo professori Heikki Kallio Turun yliopiston Biokemian ja elintarvikekemian laitokselta.

Marjat vai marjatuotteet?

Koejärjestelyn erityispiirteenä oli, että marjatuotteet (18 kpl) olivat teollisia valmisteita, joiden tuotanto ja jakelu hoidettiin tavanomaiseen tapaan.

YLE/Akuutti– Jos ei halua jostain syystä poimia itse tai ei pysty tai ehdi, niin voi käyttää myös marjatuotteita, niissäkin on vielä yhdisteet tallella. Tietenkin marjojen pitää olla mahdollisimman vähän prosessoituja. Emme käyttäneet hilloja tai vastaavia, vaan meillä oli kuivattuja marjoja ja marjajauheita, kuivattuja puolukoita leivottuna leivän sekaan ja sitten oli hieman sokeroituja kylmäpuristettuja mehuja, Henna-Maria Lehtonen luettelee.

Tuoreina marjat ovat terveellisimmillään, mutta kuinka marjat kannattaa kotona säilöä, jotta ne säilyttäisivät terveydelle hyödylliset yhdisteet mahdollisimman hyvin?

– Kannattaa suosia pakastamista. Siinä säilyy suurin osa marjan yhdisteistä, varsinkin kun säilymisaika on satokaudesta toiseen tai jopa vähän vähemmän. Mehun tekeminen mehumaijalla on huono vaihtoehto. Kannattaa käyttää jotain hellävaraisempaa tapaa, esimerkiksi kylmäpuristusmenetelmää. Hillon tekeminen on myös huono tapa, koska siinä keitetään marjoja, Lehtonen varottaa.

– Keittäminen ja kuumuus aiheuttavat sen, että yhdisteet hajoavat helposti. Terveydelle hyödylliset yhdisteet eivät ole yleensä niitä kaikkein kestävimpiä. Ne ovat usein sellaisia, että ne saattavat kovassa prosessoinnissa hajota.

Kuivasilmäisyys kuriin tyrniöljyllä

YLE/AkuuttiMyös marjaöljyjen vaikutuksia terveyteen on tutkittu, ja niillä on todettu olevan monia hyviä vaikutuksia muun muassa atooppiseen ihoon. Tyrnimarja poikkeaa monista muista marjoista siinä, että siemenöljyn lisäksi myös sen hedelmäliha sisältää öljyä.

Tuore ja merkittävä marjatutkimus Turun yliopiston Biokemian ja elintarvikekemian laitokselta ja kliiniseltä laitokselta kesäkuulta 2010 osoittaa tyrnimarjan öljyn, siemenöljyn ja hedelmälihaöljyn lieventävän suun kautta nautittuna tyypillisiä kuivasilmäisyyden oireita. Tyrniöljy vaikuttaa suotuisasti kyynelnesteen väkevyyteen, silmien punotukseen ja kutinaan.

Koeryhmässä oli 90 kuivasilmäisyysoireita kokevaa 20–75-vuotiasta naista ja miestä, sekä ikääntyviä henkilöitä että myös nuorempia piilolinssien käyttäjiä. Heistä puolet söi kolmen kuukauden ajan päivittäin kaksi grammaa hiilidioksidiuutettua tyrniöljyä ja puolet lumeöljyä.

Tutkimuksen aikana koehenkilöiden kuivasilmäisyyttä arvioitiin silmälääkärin tekemillä kliinisillä kuivasilmäisyystesteillä sekä oirekyselyillä.

YLE/Akuutti– Tyrniöljyn avulla piilolinssin käyttäjä pystyy käyttämään piilolinssiä pitemmän aikaa, ja ikääntyvillä esiintyy vähemmän kuivasilmäoiretta, toteaa tutkimusryhmässä mukana ollut Baoru Yang.

 

 

Marjaöljyt talteen

– Marjoissa on öljyä siemenissä, ja jos marjan sisälle on joskus katsonut, niin huomaa että siemenet ovat tosi pieniä. Varsinkin mustikassa ja puolukassa ne ovat niin pieniä, että emme saa niitä pureskeltua helpolla rikki. Eivätkä ne mene ruuansulatuksessakaan rikki, jos ne sinne kokonaisina joutuvat. Sen vuoksi on järkevää saada öljyt prosessoinnin avulla pois, jolloin ne voidaan nauttia erilaisissa sulavissa muodoissa. Näin saadaan talteen öljynkin hyödyt, kuvailee Henna-Maria Lehtonen.

– Marjaöljyjen eristäminen marjasta on suomalaisen Aromtec Oy:n innovaatio. Se tehdään hiilidioksidin avulla, mikä on ekologinen ja terveellinen menetelmä, koska siitä ei jää marjaan mitään jäämiä eikä myöskään mitään luontoon. Usein käytetään raaka-aineina teollisuuden sivuvirtoja. Mehunpuristuksessa jäävät siemenet ja kuoret yli. On hyvin ekologista, kun ne muuten olisivat jätettä, että siitä pystytään vielä saamaan irti tosi hyviä yhdisteitä, huomauttaa Lehtonen.

Suomalaista superruokaa metsästä

YLE/AkuuttiNykyisin arvostetaan niin kutsuttua superruokaa, kuten eksoottisia kiinalaisia goji-marjoja. Kaikkea terveellistä ei kuitenkaan tarvitse tai kannata tuoda toiselta puolelta maapalloa, sillä Suomen metsistä voi itse poimia ilmaiseksi lähiruokaa. Metsissä, soilla ja tuntureilla kasvaa lähes kolmekymmentä syötävää marjalajia.

– Lähiruoka-ajatus, ruumiinliikunta mustikan ja varsinkin lakan poiminnasta, vähäiset torjunta-aineiden ja lannoitteiden määrät Suomen metsissä, varsin vähäinen saastekuormitus ilmasta, erinomainen maku ja hyvät ravintoarvot. Siinä on monta syytä miksi kannattaa suosia suomalaista marjaa, luettelee professori Kallio.

Asiantuntijat:

HENNA-MARIA LEHTONEN, tutkija, Biokemian ja elintarvikekemian laitos,

Turun yliopisto

BAORU YANG, tutkija, Biokemian ja elintarvikekemian laitos, Turun yliopisto

HEIKKI KALLIO, professori, Biokemian ja elintarvikekemian laitos, Turun yliopisto


Toimittaja: LEA FROLOFF