Hyppää pääsisältöön

Skeittauksen SM-kisat

Rullalautailun SM-kilpailut järjestettiin 27. - 28. elokuuta 2010 Helsingin jäähallissa. Seuraavana päivänä areenalla nähtiin kansainvälisiä tähtiä SM-kisojen yhteydessä järjestetyssä Proskate-tapahtumassa.

Ensimmäiset skeitin SM-kisat järjestettiin jo vuonna 1979 Helsingin Messukeskuksessa. Melkein vuosikymmenen kestäneen suvantovaiheen jälkeen skeittaus harrastuksena elpyi Suomessa 80-luvun lopulla ja vuodesta 1987 SM-kilpailut on härjestetty vuosittain.

Laji on tämän jälkeenkin kärsinyt harrastajamäärien heiluriliikkeestä, mutta viimeistään vuosituhannen vaihteessa se oli saavuttanut pysyvän aseman erityisesti nuorison suosimana harrastuksena. Nykyisin Suomessakin on paljon lajia koko elämänsä tahkonneita harrastajia.

Suomen tunnetuin ammattiskeittari on Arto Saari, joka lähti vuosituhannen vaihteessa ammattilaiseksi Yhdysvaltoihin. Hänet valittiin vuonna 2001 vaatimattomasti vuoden skeittaajaksi maailmassa. Saari selvisi vuonna 2004 Yleisradion Suuret suomalaiset -äänestyksessä sijalle 26. Niukasti taakse jäivät mm. Mika Waltari ja Alvar Aalto.

Vuoden 2009 hallitseva suomenmestari Sami Miettinen ja Yhdysvalloissa ammatikseen lautaileva Marius Syvänen käväisivät ennen tämän vuoden SM-koitoksia Ykkösen aamu-tv:n juttusilla.

Ujon oloiset taiturit kertoivat jännittävänsä haastattelua enemmän kuin viikonlopun kisoja. Nicklas Wancken haastattelussa he kertoivat mm. laudoista, tempuista ja rullalautailijan arjesta. Haastattelun lomassa nähdään poikain toimintaa lautojen päällä Hämeentien sillan skeittiparkissa.

Teksti: Janne Leppänen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto