Hyppää pääsisältöön

Skeittauksen SM-kisat

Rullalautailun SM-kilpailut järjestettiin 27. - 28. elokuuta 2010 Helsingin jäähallissa. Seuraavana päivänä areenalla nähtiin kansainvälisiä tähtiä SM-kisojen yhteydessä järjestetyssä Proskate-tapahtumassa.

Ensimmäiset skeitin SM-kisat järjestettiin jo vuonna 1979 Helsingin Messukeskuksessa. Melkein vuosikymmenen kestäneen suvantovaiheen jälkeen skeittaus harrastuksena elpyi Suomessa 80-luvun lopulla ja vuodesta 1987 SM-kilpailut on härjestetty vuosittain.

Laji on tämän jälkeenkin kärsinyt harrastajamäärien heiluriliikkeestä, mutta viimeistään vuosituhannen vaihteessa se oli saavuttanut pysyvän aseman erityisesti nuorison suosimana harrastuksena. Nykyisin Suomessakin on paljon lajia koko elämänsä tahkonneita harrastajia.

Suomen tunnetuin ammattiskeittari on Arto Saari, joka lähti vuosituhannen vaihteessa ammattilaiseksi Yhdysvaltoihin. Hänet valittiin vuonna 2001 vaatimattomasti vuoden skeittaajaksi maailmassa. Saari selvisi vuonna 2004 Yleisradion Suuret suomalaiset -äänestyksessä sijalle 26. Niukasti taakse jäivät mm. Mika Waltari ja Alvar Aalto.

Vuoden 2009 hallitseva suomenmestari Sami Miettinen ja Yhdysvalloissa ammatikseen lautaileva Marius Syvänen käväisivät ennen tämän vuoden SM-koitoksia Ykkösen aamu-tv:n juttusilla.

Ujon oloiset taiturit kertoivat jännittävänsä haastattelua enemmän kuin viikonlopun kisoja. Nicklas Wancken haastattelussa he kertoivat mm. laudoista, tempuista ja rullalautailijan arjesta. Haastattelun lomassa nähdään poikain toimintaa lautojen päällä Hämeentien sillan skeittiparkissa.

Teksti: Janne Leppänen

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto