Hyppää pääsisältöön

Epävarma tulevaisuus

Miltä näyttää Suomen tulevaisuus? Säilyykö hyvinvointivaltio? Onko eduskunnan tulevaisuusvaliokunnasta apua tulevan ymmärtämisessä?

Tietolaatikko

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta käsittelee tulevaisuuden kehitykseen vaikuttavia tekijöitä, tulevaisuuden tutkimusta ja teknologiakehityksen vaikutuksia.

Vuonna 1986 yli sadan henkilön allekirjoittamassa kansalaisadressissa esitettiin eduskuntaan perustettavaksi tulevaisuuden tutkimiseen keskittyvää yksikköä. Tavoitteena oli saada suomalainen tulevaisuudentutkimus eli futurologia kansainväliselle tasolle.

Adressin allekirjoittajat uskoivat yksikön työstä olevan hyötyä niin tavalliselle kansalle kuin kansainvälistyvälle Suomellekin.

Adressi enteili vuonna 1993 perustettua eduskunnan tulevaisuusvaliokuntaa. Lama-Suomen pääministeri Esko Aho esiteli eduskunnalle ensimmäisen tulevaisuusselonteon, jossa todettiin, että Suomen on myös tulevaisuudessa varauduttava korkeaan työttömyyteen ja hyväksyttävä se, että maailma ja tulevaisuus ovat muuttuneet epävarmoiksi.

Vuonna 1997 tulevaisuusvaliokunnan jäseniä kokoontui keskustelemaan valiokunnan merkityksestä ja vaikutusmahdollisuuksista.

Perspektiivissä Petri Kejonen pakinoi tulevaisuudesta ja globalisaatiosta. Ohjelmassa kuullaan uusi ehdotus Suomen tulevaisuuden tiekartaksi eli "kuinka napsia rusinat globalisaatiolta".

Globaalitutkimuksen Figare-päivillä nauhoitetussa ohjelmassa asiantuntijat keskustelevat Suomen tulevaisuudesta: miltä näyttää Suomi vuonna 2100?

Teksti: Emilia Kemppi