Hyppää pääsisältöön

Epävarma tulevaisuus

Miltä näyttää Suomen tulevaisuus? Säilyykö hyvinvointivaltio? Onko eduskunnan tulevaisuusvaliokunnasta apua tulevan ymmärtämisessä?

Tietolaatikko

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta käsittelee tulevaisuuden kehitykseen vaikuttavia tekijöitä, tulevaisuuden tutkimusta ja teknologiakehityksen vaikutuksia.

Vuonna 1986 yli sadan henkilön allekirjoittamassa kansalaisadressissa esitettiin eduskuntaan perustettavaksi tulevaisuuden tutkimiseen keskittyvää yksikköä. Tavoitteena oli saada suomalainen tulevaisuudentutkimus eli futurologia kansainväliselle tasolle.

Adressin allekirjoittajat uskoivat yksikön työstä olevan hyötyä niin tavalliselle kansalle kuin kansainvälistyvälle Suomellekin.

Adressi enteili vuonna 1993 perustettua eduskunnan tulevaisuusvaliokuntaa. Lama-Suomen pääministeri Esko Aho esiteli eduskunnalle ensimmäisen tulevaisuusselonteon, jossa todettiin, että Suomen on myös tulevaisuudessa varauduttava korkeaan työttömyyteen ja hyväksyttävä se, että maailma ja tulevaisuus ovat muuttuneet epävarmoiksi.

Vuonna 1997 tulevaisuusvaliokunnan jäseniä kokoontui keskustelemaan valiokunnan merkityksestä ja vaikutusmahdollisuuksista.

Perspektiivissä Petri Kejonen pakinoi tulevaisuudesta ja globalisaatiosta. Ohjelmassa kuullaan uusi ehdotus Suomen tulevaisuuden tiekartaksi eli "kuinka napsia rusinat globalisaatiolta".

Globaalitutkimuksen Figare-päivillä nauhoitetussa ohjelmassa asiantuntijat keskustelevat Suomen tulevaisuudesta: miltä näyttää Suomi vuonna 2100?

Teksti: Emilia Kemppi

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto