Hyppää pääsisältöön

Kirkko Suomen maisemassa

Keskiaikaiset kivikirkot ja talonpoikaiset puukirkot ovat osa suomalaista maisemaa. Usein kirkko onkin pitäjän komein rakennus.

Kirkolla tarkoitetaan sekä uskonnollista yhteisöä että kirkkorakennusta. Sana kirkko tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa ”Herralle kuuluvaa”.

Suomen vanhimmat kirkot ovat 1200-luvulta. Vanhat kirkkomaalaukset ja -veistokset ovat osa uskonnollista perinnettä.

Tavallisesti luterilaisessa kirkossa on kirkkosali, alttari, sakasti ja urkuparvi. Keksiaikaisten kivikirkkojen koristelussa on nähtävissä myös paikallisia piirteitä.

Ennen uskottiin, että mitä lähempänä hautapaikka on kirkkorakennusta, se on sitä arvokkaampi. Kalleimmat hautapaikat olivat kirkon lattian alla. Kirkkoihin hautaaminen kiellettiin terveydellisistä syistä lopullisesti vasta vuonna 1822.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto