Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset 14.9.2010

Video: omalääkärin vastaanotto 14.9.2010

Paksu veri ja raskaus

"Voiko paksuverisyys vaikeuttaa lapsen saamista? Minulla on ollut useita keskenmenoja, eikä raskaaksi tuleminen ole ollut helppoa. Minulla on korkea hemoglobiini ja matala verenpaine. Voiko Primaspan parantaa kohdun verenkiertoa ja helpottaa raskaaksi tulemista? Olen nyt raskaana, uskallanko jatkaa Primaspanin syömistä?"

Korkea hemoglobiini ei vähennä hedelmällisyyttä. Jos paksuverisyyteen liittyy tukostaipumus, on Aspiriinilla kyllä paikkansa. On myös näyttöä siitä, että jos tapahtuu raskausmyrkytys ja keskenmeno, saattaa seuraavassa raskaudessa olla Aspiriinista hyötyä.

Ei kuitenkaan pidä alkaa omin päin syödä lääkkeitä, vaan asiaa tulee kysyä vaikka synnytyslääkäriltä.

Puuttuvat hampaat

"Minulla on 7-vuotias tytär, jolla hammaslääkärissä vuoden alussa havaittiin röntgenkuvien perusteella, että jopa 9 rautahammasta ei ole maitohampaan alta tulossa. Minun suvussani eikä lapsen isän suvussa ole esiintynyt hampaiden puutosta. En voi uskoa että syynä olisi jokin geeniperimä hampaiden puuttumisesta. Mistähän hampaiden puuttuminen voisi johtua? Sairaudesta? Olisiko syytä hakeutua yksityiselle lääkäriin ja selvittää perinpohjaisesti koko asia koska terveyskeskuksessa asialle ei tehdä mitään, eikä siellä oteta asiaa vakavasti."

Kyllä se syy – kaikesta huolimatta – on todennäköisesti perinnöllinen. Periytyvyys voi olla varsin monimutkainen, se voi kulkea suvussa vaikka piilevästi, mutta yhtä kaikki leukaluu ei kehity niin, että se voisi tuottaa hampaita.

Parasta olisi ottaa yhteyttä tutkijahammaslääkäri Sirpa Arteen, joka työskentelee HUS:in kirurgian klinikalla. Häneen saa yhteyden ainakin sähköpostilla: sirpa.arte@hus.fi.

Aivoinfarkti, halvaus ja hieronta

"Sairastuin aivoinfarktin jälkeen toispuoleiseen halvaukseen. Saako klassisesta hieronnasta apua lihaskunnon parantamiseen?"

Jos hieronta toimii aktiivisen fysioterapian tukena, vaikka niin että kipeitä ja jäykkiä lihaksia hierotaan pehmeämmiksi, niin totta kai siitä on hyötyä. Se voi mahdollistaa ja tehdä helpommaksi esimerkiksi liikerataharjoittelua. Yksin hieronta ei kuitenkaan auta, se ei esimerkiksi paranna halvauksen myötä huonontunutta lihastoimintaa.

Liikaa vitamiineja"Mitä haittaa on liiallisesta B- ja D-vitamiinin syömisestä?"

Kyllä molempia vitamiineja voi saada liikaa. D-vitamiinihan on rasvaliukoista, mutta ei vesiliukoista B-vitamiiniakaan kannatta ylenpalttisesti nauttia. Esimerkiksi B6:n liiallinen saanti saattaa aiheuttaa tuntohäiriöitä ja keskushermosto-oireita.

Keskellä vilkasta vitamiinikeskustelua menee helposti sekaisin tarpeellisista ja haitallisista vitamiinien määristä. Erilaisia tutkimuksia, mielipiteitä ja asiantuntijoita on vaikka kuinka paljon. Myös valtava markkinointi saattaa hämmentää.

Kannattaa edelleen noudattaa valtion ravitsemustoimikunnan suosituksia.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 14.1.2016