Hyppää pääsisältöön

Leivinkiven avulla parempaa leipää

Leivinkiven avulla parempaa leipää.

Leivinkivi laitetaan uunin alimmalle tasolle joko suoraan pellin tai ritilän päälle. Kivi on yleensä kalkkikiveä, graniittia tai vuolukiveä eikä se kestä äkillisiä suuria lämpötilan vaihteluita. Jotta kivi ei halkeaisi, se laitetaan aina kylmään uuniin esilämpenemään jopa noin tunniksi. Leipä paistetaan suoraan kuuman kiven päällä. Halutessaan voi leivän ja kiven väliin laittaa leivinpaperia. Kivestä hehkuva lämpö auttaa leipää kohoamaan uunissa, paistaa leivän myös pohjasta ja lisää kuoren rapeutta.

Olotilan testaama kivi oli portugalilaista kalkkikiveä, kooltaan 30x40x2cm. Painoa kivellä oli yli 5 kg. Kivi oli sen verran suurikokoinen, että se ei mahtunut uunipellille, joten se sijoitettiin ritilän päälle. Ritilän alle ujutettiin tyhjä uunipelti, jolle paistamisen alussa laitettiin muutamia jääpaloja. Niiden tuoma kosteus, kuuma kivi sekä uunin ”tuuletus” (luukun avaaminen ja sulkeminen useita kertoja) paistamisen lopussa tekivät testileivän kuoresta rapean. Leipä myös nousi uunissa yllättävän hyvin. Kaiken kaikkiaan olimme erittäin tyytyväisiä leivinkivitestin tulokseen, johon osaltaan tietysti vaikutti myös onnistunut taikina!

Käytetyn taikinan ohje sovellettiin ruotsalaisesta Pain de Martin -leipäblogista, katso Olotilan resepti


Näin käytät leivinkiveä

 1. Huom! Laita kivi aina kylmään uuniin. Jos laitat kylmän kiven suoraan kuumaan uuniin, kivi saattaa haljeta.
 2. Esilämmitä leivinkiveä tarpeeksi kauan ja tarpeeksi kovassa lämpötilassa. 275°C 45min-1h riittää lämmittämään kiven tarpeeksi kuumaksi.
 3. Kannattaa hankkia myös leipälapio. Sillä leipä on helppo ujuttaa kuuman kiven päälle sormia polttamatta.
 4. Leivän voi paistaa suoraan kiven päällä. Voit myös halutessasi käyttää leivinpaperia välissä. Esim. pizzan siirtäminen uuniin käy leivinpaperin avulla helpommin.
 5. Kun laitat leivän uuniin, vähennä heti uunin lämpötilaa 250°:een ja n. 15 minuutin kuluttua voit laskea lämpötilaa vielä 200°:een. Leivästä tulee parempi, kun se saa paistua alenevassa lämpötilassa. Iso leipä tarvitsee yleensä paistoaikaa noin tunnin, pienempi leipä vähemmän. Jos on epävarma siitä, onko leipä kypsää, kannattaa hankkia digitaalinen paistolämpömittari. Kun leipä on sisältä 98°C, se on varmasti kypsää.
 6. Anna leivinkiven jäähtyä uunissa. Varo sormiasi, kivi on vielä pitkän aikaa kuuma.
 7. Jäähtynyt kivi puhdistetaan pelkällä kostealla liinalla. Älä käytä tiskiainetta. Kiven pintaan jääneet tähteet voi raaputtaa pois esim. lastalla. Ajan mittaan kivi saa näyttää siltä, että sitä on käytetty.


Leivinkivi maksaa joitakin kymmeniä euroja, riippuen koosta ja kivilaadusta. Olotilan käyttämä kivi oli ostettu tukholmalaisesta Cordon Bleu -liikkeestä ja se maksoi vajaat 70e, mikä taitaa olla hintahaarukan yläpäästä.


Suomessa myytäviä kiviä löytyy netistä ainakin seuraavilta sivuilta
:
Chez Marius

Hukka Design Oy

Eiring

Linkit:

Kommentit
 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka