Karhu on kautta aikain kiehtonut ihmisten mieliä. Kuitenkin vain harva on nähnyt Suomen kansalliseläimen luonnossa.
Tietolaatikko
- Karhu (Ursus arctos) on Euroopan suurin petoeläin
- Syö sekaravintoa, ja käyttää myös haaskoja ravintonaan sekä saattaa saalistaa isokokoisia hirvieläimiä
- Nukkuu lumisen ajan talviunta
- Voi elää 30-40-vuotiaaksi ja painaa jopa yli 300 kiloa
Ihmetystä on herättänyt karhun tapa vetäytyä syksyn tullen talviunille ja herätä jälleen keväällä lumien sulaessa. Vielä enemmän on ihmetelty karhun kykyä synnyttää poikasensa talvipakkasilla. Vararavinnon turvin karhuemo ruokkii poikasensa ja keväällä pesästä voi kömpiä jopa neljä pikkunallea, tavallisimmin kuitenkin kaksi.
Karhu on kautta aikain kiehtonut suomalaisia
Mesikämmentä on kunnioitettu ihmismäisen ulkonäkönsä ja valtavien voimiensa ansiosta. Se on ollut muinaissuomalaisille pelätty, mutta myös pyhä ja arvostettu eläin. Karhun tärkeästä asemasta suomalaisille kertoo myös, että sille on kielessämme yli kaksisataa erilaista nimitystä.
Karhu on kaikkiruokainen petoeläin. Keväällä talviunen jälkeen karhu tankkaa liharavinnolla, kesällä se siirtyy pääosin kasvis- ja marjaravintoon. Syksyn tullen liharavinnon osuus taas lisääntyy, kun karhu valmistautuu loka-marraskuussa alkavaan talviuneen. Karhu käyttää mielellään myös löytämiään haaskoja.
Suomen karhukanta on kasvanut viime vuosina. Kuitenkin vain harva on nähnyt Suomen kansalliseläimen luonnossa, sillä yleensä karhu väistää ihmistä. Itärajan pinnassa Kainuussa on useita haaskaruokintapaikkoja, joilla karhuja voi tarkkailla piilokojuista.
Miten tulee toimia, jos kohtaa karhun
Kuusamon Suurpetokeskuksen Sulo Karjalainen tuntee karhut. Sulo on asunut karhujensa kanssa ja toiminut niiden emona jo yli kolmekymmentä vuotta. Hän johtaa Kuusamon suurpetokeskusta, jossa karhujen lisäksi asuu ahmoja, ilveksiä ja kettuja.
Karjalaisen suurpetokeskus on myös karhujen orpokoti, jonne Karjalainen on ottanut emojensa hylkäämiä karhunpentuja. Toimittaja Risto Salovaara vieraili tarhassa ja selvitteli suurpetotuntijan kanssa karhujen käyttäytymistä. Karhukannan kasvaessa karhuhavainnot ovat lisääntyneet eri puolilla Suomea. Sulo kertoo miten tulee toimia, jos kohtaa karhun.
Luontoillan toimittaja Juha Laaksonen kuvasi karhuja lähietäisyydeltä







Perustuu ohjelmiin: Riston luontokoulu, Ekolokero ja Luontoilta