Hyppää pääsisältöön

Riikka Pulkkinen: Totta

Rakkaus, kuolema, toivo ja suru ovat isoja teemoja Riikka Pulkkisen odotetussa toisessa romaanissa. Jo läpimurtoromaanissaan Raja hän käsitteli taitavasti suuria tunteita.

Romaanissa on kaksi eri aikatasoa. Päällimmäisenä on nykyaika, kun aviomies Martti saattohoitaa vaimoaan Elsaa. Toinen taso vie 60-luvulle. Martilla on suhde perheen apulaiseen Eevaan. Asetelma on perinteinen kolmiodraama, mutta Riikka Pulkkinen saa lukijan miettimään rakkauden kestävää ja syvintä ydintä.

Yksi suurimmista rakkauksista on kun kotiapulainen Eeva kiintyy syvästi Martin ja Elsan lapseen Eleonooraan eli Ellaan. Rakkauden hintana on kuitenkin se, että ihminen joutuu luopumaan rakkaimmistaan: Eeva Ellasta ja Martista, Martti pitkäaikaisesta aviopuolisostaan Elsasta.

Riikka Pulkkinen on kirjoittanut hyvin koskettavan ja kauniin kirjan suuresta rakkaudesta. Romaanin kieli on psykologisen tarkkaa, ja Pulkkisen kuvaamat tunteet ovat sekä unimaisen kauniita että totta.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto